Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders kliniek moeten zelf schadevergoeding betalen

Jan Kloeze
De kaakchirurg die de dupe was van falende bestuurders bij Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht, wint een lang slepende rechtszaak. De bestuurders draaien persoonlijk op voor de schadevergoeding.
Aansprakelijkheid

In 2012 dwong de Inspectie voor de Gezondheidszorg het betreffende zelfstandige behandelcentrum de operatiekamers en de centrale sterilisatie afdeling te sluiten omdat de patiëntveiligheid in het geding was. Grootste probleem was een ondeugdelijk werkend sterilisatie-apparaat. Hoewel bij een eerder inspectiebezoek duidelijk werd gewezen op deze problematiek bleven de bestuurders in gebreke. Er werd doorgewerkt met de defecte autoclaaf.

Onderzoek naar HIV-besmetting

Toen dit aan het licht kwam, werden vele patiënten van de kaakchirurg teruggeroepen voor een onderzoek naar mogelijke besmettingen met hepatitis of HIV. De pers (Telegraaf) bemoeide zich ermee en ook in de Kamer werden vragen gesteld. De kaakchirurg heeft sindsdien geen eigen praktijk meer en werkt als waarnemer. Zij stelde de kliniek aansprakelijk voor de door haar geleden (reputatie)schade.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Rechtszaken volgden. Hoger beroep werd ingesteld. En recent, op 10 juli 2018, kwam het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tot het verdict dat de aansprakelijkheidsstelling terecht was. Deze uitspraak is op 18 juli gepubliceerd. Inmiddels was de kliniek echter failliet. Daarom zijn nu de bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor de geleden schade, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. In een eerdere claim van deze kaakchirurg werd een bedrag van 200.000 duizend euro genoemd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.