Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Bestuurders overschrijden nog steeds balkenendenorm

Mark van Dorresteijn
Eenvijfde van de zorgbestuurders overschreed in 2009 de balkenendenorm van 181.000 euro. Met name ziekenhuisbestuurders passeren de norm. Dat blijkt uit een rapportage van VWS over de inkomensgegevens van bestuurders in zorginstellingen 2009.
Bestuurders overschrijden nog steeds balkenendenorm

De ziekenhuisbestuurders kregen 57 procent meer dan de balkenendenorm in 2009. De 223 bestuurders van ziekenhuizen verdienden een gemiddeld salaris van 186.500 euro. 48 procent kwam uit op een beloning tussen de 150.000 en 200.000 euro, 37 procent passeert de grens van twee ton. Verder steeg de hoogte van bonussen voor ziekenhuisbestuurders met 4350 euro.

Ggz, gehandicaptenzorg en vvt

Binnen de ggz en gehandicaptenzorg was een dalende tendens zichtbaar. De ggz-sector daalde met 7,9 procent naar 15 procent. Binnen de gehandicaptenzorg kwam het totaal op 13 procent na een daling van 3,8 procent. Binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) bleef de overschrijding nagenoeg gelijk en kwam uit op 6 procent.

Nieuwe bestuurders

Kijkend naar de NVZD-code en NVTZ-norm (de gezamenlijke BBZ-code kwam pas per 1 september 2009 en wordt niet gebruikt in dit rapport) valt op dat 69 procent van de nieuwkomers boven de NVTZ-norm en 19 procent boven de NVZD-code zit. De onderzoekers concluderen in het rapport voorzichtig dat de normen nog te wensen overlaten.

Onderzoek

De cijfers hebben betrekking op 728 instellingen met 1099 bestuurders. In 2008 lag dat aantal op 670 instellingen met 1009 bestuurders. Interim-bestuurders en gewezen bestuurders zijn in deze analyse niet meegeteld. Dat geldt ook voor bestuurders van zelfstandige behandelcentra. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Complete overzicht van overschrijdingen binnen de publieke sector (PDF)

Lees ook:

Ziekenhuismanager krijgt riant salaris voor thuiszitten

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

9 REACTIES

  1. ‘Sommige zittende bestuurders hebben de gevoeligheden uit de samenleving opgemerkt en nemen genoegen met een nullijn of leveren zelfs een deel van hun salaris in.’ De bestuurders, Theo Buunen en Jeroen de Wit van Sanquin Bloedbank leveren niets in! Zij kunnen blijkbaar door blijven harken tot aan hun pensioen. Maar steeds meer bloed- en plasmadonors zullen dat niet langer accepteren en schorten hun donatie op of stoppen met doneren. Hoe lang denken deze graaiers nog daarmee door te gaan? Denken zij niet op de eerste plaats aan de patiënten die ons bloed of plasma nodig hebben?

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn steeds meer personen die volledig werken en ieder dubbeltje om moeten draaien om de zorgkosten te kunnen betalen omdat die zo veel stijgen per jaar. Door de financi?le spanning raakt een deel van die personen overspannen met als gevolg arbeidsongeschikt en komen dus totaal in de problemen. Hoe kan de politici die hoge salarissen van de zorgbestuurders toelaten.

  4. we hebben goede bestuurders nodig maar ook bestuurders met de juiste visie op de gezondheidszorg. Ik constateer dat RvB maar ook medisch specialisten wel erg royaal betaald worden dit draagt niet bij aan de discussie over hoe de gezondheidzorg van de toekomst gestalte te geven. De grootverdieners kunnen alleen in het bedrijfsleven want daar horten ook de werkweken van 80 uur en veel werkweekenden/avonden.

  5. Van het inkomen van 1 bestuurder kan onze verstandelijk beperkte zoon 5 jaar wonen en begeleid worden in een particuliere woonvorm. Momenteel wordt zijn inkomenen/PGB in de komende 2 jaar gekort met 25%.
    Hoe zit je in elkaar dat je een dergelijk inkomen (betaald uit onze gezondheidszorggelden) met droge ogen durft aan te nemen.

  6. Een simpele berekening toont aan dat een korting van ca. 30% op alle topsalarissen die in de zorg betaald worden. C.q. het instellen van een absoluut maximum van ca. 125K genoeg is om duizenden extra handen aan het bed te kunnen bekostigen (intra- en extramuraal). Een dergelijke maatregel is ook voldoende om de zorgpremie jaren stabiel te houden.
    Waar wachten onze politici nog op??
    Op de zekerheid van zo’n baantje in de zorg als overbetaalde manager??
    Je zou haast een complottheorie ontwikkelen, maar daar moet je niet te ver in gaan…. opname voor paranoia in de GGZ zit er niet meer in. Juist in de GGZ gaat het geld naar de “Managers”.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.