Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders U en Zo Thuiszorg opgepakt

Het Openbaar Ministerie heeft maandag huiszoeking laten doen in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Eindhoven in kantoren en woonhuizen van de islamitische thuiszorgorganisatie U en Zo. Vier bestuurders zijn aangehouden op verdenking van miljoenenfraude met pgb’s en zorg in natura.
Bestuurders U en Zo Thuiszorg opgepakt

De mannen komen uit Schiedam en Rotterdam en zijn 31, 33, 34 en 50 jaar oud. Onder hen bevindt zich de oprichter van U en Zo, die overigens na een zakelijk conflict met het bestuur sinds een jaar alleen nog aandeelhouder is. Een ander is bekend bij de AIVD en zou een radicale imam zijn. De mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

Cashgeld

Eind van de week worden ze voorgeleid aan de rechtercommissaris waarbij het OM zal vragen hen nog veertien dagen in hechtenis te houden. “De zaak kwam aan het rollen nadat er verschillende keren cashgeld werd opgenomen in bedragen van boven de 25.000 euro”, zegt woordvoerder Jeichin de Graaff van het OM. “Deze transacties zijn gemeld bij het meldpunt ongebruikelijke transacties (MOT).”

Afgeroomd

U en Zo trad als gemachtigde op namens cliënten die veelal de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig zijn. De organisatie regelde zoals het er nu naar uit ziet alles: van aanvraag tot uitkering. Uit het verdere onderzoek moet blijken of de cliënten wisten op hoeveel zorg zij recht hadden. Waarschijnlijk hadden zij geen idee dat het verschil tussen aanvraag en uitkering mogelijk door de verdachten werd ‘afgeroomd’ en in eigen zak werd gestoken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen en Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.