Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders verwachten krimp persoonlijke verzorging

De meeste zorgbestuurders in de vvt-sector verwachten de komende jaren krimp van de uitgaven aan persoonlijke verzorging. Dat blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde onder 22 zorgbestuurders. De strategieën van bestuurders om hier mee om te gaan lopen ver uiteen.
ANP Lex van Lieshout

Huub Raemakers, partner strategie en innovatie in de zorg bij Twynstra Gudde, heeft 22 zorgbestuurders in de VVT-sector geïnterviewd over de toekomst. Het blijkt dat de bestuurders niet alleen verschillende ideeën hebben over hoe de toekomst van de sector er uit zal zien, ook de strategische keuzes lopen sterk uiteen. Soms gaan de bestuurders van vergelijkbare organisaties in vergelijkbare situaties totaal tegenovergestelde richtingen op. De een innoveert en probeert nieuwe businessmodellen uit, terwijl de andere consolideert en probeert door te bezuinigen de transitie te overleven. Raemakers schrijft: ‘Veel bestuurders kwalificeren de huidige situatie als een vorm van chaos, waarna er een nieuw evenwicht zal gaan ontstaan. Een groot aantal bestuurders reageert hierop door de huidige posities te consolideren, eerst overleven en daarna weer verder. Een enkeling gelooft dat de tijd van evenwicht definitief voorbij is.’

Inkoop PV

Een van de weinige algemene tendensen die uit het rapport gehaald kan worden is dat de meerderheid van de ondervraagden verwacht dat het budget voor persoonlijke verzorging zal krimpen. Sommigen verwachten dat de inkoop van PV naar de gemeenten zal gaan, anderen dat het bij de verzekeraars blijft. ‘Bestuurders zien nu al 19 procent minder productie, gebaseerd daarop denken veel bestuurders dat het met PV dezelfde kant op gaat als met hulp bij het huishouden; namelijk veertig procent minder inkoop. Verzekeraars zullen het naar verwachting samenvoegen met verpleging, het aanvullend willen verzekeren of eigen bijdrages gaan rekenen.’ Lees hieronder het hele onderzoek.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.