Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders ZLM en Refaja zetten fusie door

Er is voldoende draagvlak om door te gaan met de fusie van de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Dat concluderen de raden van bestuur van Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) en het Refaja ziekenhuis op basis van de adviezen van de medische staven, de ondernemingsraden en de cliëntenraden.
Bestuurders ZLM en Refaja zetten fusie door

De medische staven van de drie locaties, de ondernemingsraden en de cliëntenraden benoemden in hun adviezen aan de bestuurders een aantal aandachtspunten. De belangrijkste punten hebben betrekking op het integratieproces van de drie ziekenhuizen, de positie van de medewerkers en de relatie met de huisartsen, patiënten en de bewoners van de regio. De bestuurders onderschrijven de aandachtspunten en zullen hier in het vervolgtraject invulling aan geven. Huisartsen en zorgverzekeraars worden ook betrokken bij de uitwerking.

Behouden van zorg

De fusie maakt het mogelijk om op de drie bestaande locaties in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal een breed pakket aan ziekenhuiszorg voor de patiënt te behouden. De laatste formele stappen worden in de zomer genomen. Op 1 januari 2014 is er sprake van één toekomstbestendige ziekenhuisorganisatie op drie locaties.

Locaties

Op de drie bestaande ziekenhuislocaties in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal blijft ziekenhuiszorg 24 uur per dag, zeven dagen in de week aangeboden, inclusief spoedeisende hulp, verloskunde, IC, laboratoriumbepalingen, röntgen en faciliteiten voor operaties en opnames (bedden). De ingewikkelde zorg wordt verdeeld over de drie locaties waarbij iedere locatie een eigen profiel ontwikkelt.

Kwaliteitseisen

De plannen voor de fusie komen voort uit oplopende eisen van medische beroepsgroepen, zorgverzekeraars en de overheid. Enerzijds gaat het om kwaliteitseisen waarbij gekeken wordt naar de zorg en de faciliteiten van een ziekenhuis of afdeling. Anderzijds moet een ziekenhuis voor een aantal ingewikkelde operaties een minimum aantal per jaar uitvoeren. De ziekenhuizen voldoen afzonderlijk niet altijd aan deze benodigde aantallen, maar gezamenlijk wel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.