Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuurders zorginstellingen verdienen te veel’

Het merendeel van de bestuurders van instellingen voor de thuis-, ouderen- en gehandicaptenzorg verdient meer dan hun eigen vastgestelde norm van bijna 220.000 euro per jaar. Die conclusie trekt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid na gesprekken die zij onlangs voerde met ongeveer tien zorginstellingen.

Bussemaker liet gisteren in RTL Nieuws weten dat zij een moreel beroep doet op de instellingen om zich in ieder geval aan hun eigen norm te houden en de salarissen van de top te verlagen. Ook moet de sector volgens haar nadenken hoe dit vervolgens wordt gehandhaafd.

Geen sectornorm

Directeur Jacques Gerards van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) stelt dat er helemaal geen sprake is van een norm in de sector, slechts van adviezen. Een daarvan komt van de directeuren en een van de toezichthouders. “Bij die van ons ligt het maximum op 208.000 euro en dan heb je het over de absolute top.” Volgens Gerards gaat het dan om de allergrootste instellingen. “Of de staatssecretaris heeft gesproken met instellingen waar bestuurders werken die er al zaten voordat de beloningen punt van maatschappelijke discussie werden en dienovereenkomstig naar beneden werden bijgesteld.”

Nieuwe beloningscode zorgbestuurders

De NVTZ weet niet precies wat de adviezen van de vereniging van bestuurders (NVZD) aangeven. Wel dat de twee partijen bezig zijn een nieuwe beloningscode voor de zorg te ontwikkelen om een eind te maken aan de twee regelingen die nu naast elkaar bestaan. Bussemaker wacht af waar de sector mee komt, want veel instrumenten om een verlaging van de topsalarissen af te dwingen, heeft ze nog niet. Wel kan de staatssecretaris eisen dat een injectie die zij geeft aan in financiële nood verkerende instellingen, wordt besteed aan de zorg en niet aan bonussen. De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm van 176.000 euro per jaar. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker uit kritiek op gouden handdruk Tanke

Gouden handdruk Zorgbalans Haarlem

Politiek hekelt gouden handdruk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.