Bussemaker liet gisteren in RTL Nieuws weten dat zij een moreel beroep doet op de instellingen om zich in ieder geval aan hun eigen norm te houden en de salarissen van de top te verlagen. Ook moet de sector volgens haar nadenken hoe dit vervolgens wordt gehandhaafd.
Geen sectornorm
Directeur Jacques Gerards van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) stelt dat er helemaal geen sprake is van een norm in de sector, slechts van adviezen. Een daarvan komt van de directeuren en een van de toezichthouders. “Bij die van ons ligt het maximum op 208.000 euro en dan heb je het over de absolute top.” Volgens Gerards gaat het dan om de allergrootste instellingen. “Of de staatssecretaris heeft gesproken met instellingen waar bestuurders werken die er al zaten voordat de beloningen punt van maatschappelijke discussie werden en dienovereenkomstig naar beneden werden bijgesteld.”
Nieuwe beloningscode zorgbestuurders
De NVTZ weet niet precies wat de adviezen van de vereniging van bestuurders (NVZD) aangeven. Wel dat de twee partijen bezig zijn een nieuwe beloningscode voor de zorg te ontwikkelen om een eind te maken aan de twee regelingen die nu naast elkaar bestaan. Bussemaker wacht af waar de sector mee komt, want veel instrumenten om een verlaging van de topsalarissen af te dwingen, heeft ze nog niet. Wel kan de staatssecretaris eisen dat een injectie die zij geeft aan in financiële nood verkerende instellingen, wordt besteed aan de zorg en niet aan bonussen. De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm van 176.000 euro per jaar. (ANP)
Lees ook:
Bussemaker uit kritiek op gouden handdruk Tanke
Gouden handdruk Zorgbalans Haarlem
Politiek hekelt gouden handdruk