Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuurlijk talent is blinde vlek voor raden van toezicht

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Raden van toezicht hebben nauwelijks zicht op bestuurlijk talent in de eigen zorginstelling. Dat blijkt uit het recente vijfjaarlijkse onderzoek dat het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur heeft uitgevoerd in samenwerking met de NVZD vereniging van bestuurders in de zorg.
Blinddoek Istock
iStock

Talent scouting

‘Dat is vreemd omdat toch 13 procent van de deelnemers aan het onderzoek door een interne overstap op hun huidige positie terecht is gekomen. Er wordt nauwelijks gezocht naar eigen talent en alleen grote instellingen hebben managementdevelopment programma’s,’ aldus directeur Wilma van der Scheer van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur (ECvZ).  Ze heeft het onderzoek uitgevoerd samen met beleidsmedewerker Sophie Bijloos van de NVZD en programmamanager bij het ECvZ Lizette van Veen-Berkx. In slechts 5 procent van de zorgorganisaties wordt binnen de raad van bestuur en de raad van toezicht besproken welke talentvolle medewerkers kunnen doorgroeien naar een eventuele bestuursfunctie.

NVZD

Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef onder NVZD-leden. Meer dan 40 procent van de aangeschreven leden heeft gereageerd waardoor het onderzoek een betrouwbaarheid van 95 procent heeft gekregen.  Het onderzoek is sinds 2000 elke vijf jaar uitgevoerd.  Over de reeks van jaren komt naar voren dat zorgorganisaties sterk in omvang zijn gegroeid. In 2000 gaf 3 procent van de ondervraagden aan dat de omzet hoger lag dan 150 miljoen euro. In 2015 was dat percentage gestegen tot 28 procent.

Headhunters

De meeste bestuurders (47 procent) zijn via een wervingsbureau op hun positie terecht gekomen. Bij ziekenhuizen gaat het zelfs om tweederde van de bestuurders.  Ook fusies of reorganisaties (9 procent),  connecties met leden van de raad van toezicht of de raad van bestuur (8 procent) en het eigen netwerk (4 procent) zijn factoren die bestuurders aan een baan helpen.  Opvallend is verder dat het aantal vrouwelijke bestuurders blijft toenemen. In 2010 was 25 procent van de NVZD-respondenten een vrouw. In 2015 bedroeg dat percentage 38 procent. De vrouwelijke respondenten zijn gemiddeld jonger dan hun mannelijke collega’s. Verder is het aantal bestuurders dat ervaring heeft met andere dienstverlenende sectoren flink gestegen.

Verhaal van de patiënt

Van der Scheer noemt het ‘opvallend’ dat de deelnemers het directe contact met patiënten belangrijker vinden dan het contact met de cliënten/patiëntenraad. ‘Het individuele verhaal van patiënten helpt hen meer dan een beleidsmatig verhaal. Het is misschien ook wel een check voor bestuurders om te kijken of ze weten waar het om gaat. De stem van de individuele cliënt  is belangrijker doordat ‘gezamenlijk beslissen,’  en ‘maatwerk’ op de agenda staan,’ aldus Van der Scheer. Gemiddeld brengen bestuurders 2,5 uur per week door met patiënten/cliënten of hun vertegenwoordigers.

Lees hier het rapport Bestuurders in beeld.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.