Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurscrisis bij Charim

De directeuren van zorginstelling Charim in de regio's Zeist en Veenendaal zijn opgestapt. Dat bevestigt een woordvoerder van Charim. Vakbond CNV stelt een onafhankelijk onderzoek naar de angstcultuur bij de zorgorganisatie.
charim.jpeg

De oorzaak van het vertrek van Hanneke van Beusichem en Pieter Bos is een “verschil van inzicht” met de voorzitter van de raad van bestuur, Henk Prins, over de manier waarop de instelling moet worden geleid. Volgens woordvoerder Rufo Petri ging dat over de invulling van de rollen van de directeuren. Specifieker wil hij er niet op ingaan. Ook over de hoogte van hun vertrekregeling wil Petri niets kwijt.

Onafhankelijk onderzoek
Een aantal werknemers van Charim heeft bij CNV Zorg & Welzijn aan de bel getrokken over intimidatie en angst bij de organisatie. Werknemers zijn bijvoorbeeld angstig om vragen te stellen of om hun mening te geven. CNV heeft deze signalen zeer serieus genomen en om die reden is er een gesprek geweest met de bestuurder van Charim, Henk Prins en met de ondernemingsraad van Charim. In het gesprek heeft bestuurder Karin Kasper van CNV Zorg & Welzijn aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek om te achterhalen wat er speelt. Charim heeft ingestemd met het onderzoek dat binnen enkele weken van start moet gaan. Het  onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijk bureau waarmee alle betrokken partijen moeten instemmen.

Angstcultuur
Karin Kasper van CNV Zorg & Welzijn is blij dat er een onafhankelijke onderzoek komt. ‘Deze situatie moet niet te lang duren’, zegt Kasper. ‘Er moet zo snel als mogelijk duidelijk zijn wat er aan de hand is, zodat er ook snel naar een oplossing gezocht kan worden. Doordat er nu een onderzoek komt waarbij zowel de vakbonden als de ondernemingsraad bij betrokken worden, kan het personeel vrij praten. Wij hopen dat de angstcultuur omgebogen kan worden in een cultuur van wederzijds vertrouwen.’

In 2012 is ook onderzoek gedaan naar een angstcultuur bij Charim. Destijds is een aantal maatregelen genomen en het leek beter te gaan. De nieuwe signalen over een angstcultuur worden snel opgepakt, juist omdat het om een herhaling gaat.

Bestuursvoorzitter Prins
Henk Prins trad aan bij Charim als bestuursvoorzitter in februari 2013, na een roerige periode bij de zorginstelling. Charim stond in 2011 en 2012 nog onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Medewerkers gingen onveilig met medicijnen om en er was sprake van een angstcultuur op de werkvloer. In juni 2014 kondigde Charim aan dat er 196 medewerkers boventallig werden, vanwege een reorganisatie. In de loop van 2015 bleek dat aantal te zijn geslonken naar 57 omdat de organisatie veel mensen elders aan ander werk wist te helpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.