Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurscrisis gaande bij Vincent van Gogh

Mark van Dorresteijn
Een ontslagen bestuurder, een onderzoek naar het functioneren van de raad van toezicht en vernieuwing van de bedrijfsvoering. Dat zijn de resultaten na een vernietigd rapport van onderzoeker Hans Hoek van bureau C3 over ggz-instelling Vincent van Gogh uit Venray.
Bestuurscrisis gaande bij Vincent van Gogh

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de raad van toezicht nadat zij in maart werd geïnformeerd over meningsverschillen en samenwerkingsproblemen tussen de bestuursleden Jolande Tijhuis (voorzitter) en Geert Derks. De onderzoeker concludeerde in het rapport dat verdere samenwerking tussen de twee bestuurders niet langer mogelijk was en dat er meer problemen waren binnen de organisatie. Daarop werd Derks ontslagen en Tijhuis tijdelijk de enige eindverantwoordelijke.

Problemen

“Vrij snel nadat ik hier was begonnen, viel me op dat de organisatie nogal fragmentarisch was”, zegt Jolande Tijhuis tegenover Psy in een toelichting op het rapport. “Niemand overzag het geheel. Tegelijkertijd was duidelijk dat er in de lagen onder de raad van bestuur een sfeer van wantrouwen heerste. Daarom stond ik vernieuwing van de organisatie voor, die zich onder meer zou richten op de inbreng van de zorgprofessionals. Derks, met wie ik het overigens prima kon vinden, had daar een andere visie op. Dat hebben we gezamenlijk gemeld bij de raad van toezicht, die vervolgens opdracht gaf voor het onderzoek.”

Conclusies en verbeteracties

De raad van toezicht laat verder weten dat zij de conclusies overnemt en de verbeteracties integraal uitgevoerd zullen worden door het bestuur. De vacature die is ontstaan door het vertrek van Derks wordt interim ingevuld. Dat geeft volgens het toezicht de mogelijkheid om verder na te denken over de toekomstige bestuursstructuur. Ook biedt het de mogelijkheid om snel verbeteracties op te zetten om de organisatie weer op orde te brengen.

Onderzoek naar toezicht

Tot slot wil het toezicht de eigen rol kritisch laten bekijken en laat een extern onafhankelijk onderzoek doen naar het functioneren. Het onderzoek zal starten wanneer het bestuur weer compleet is, zoals geadviseerd in het rapport van Hoek. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.