Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn vertrekt bij de ACM

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt, heeft vandaag aangekondigd dat hij bij de ACM gaat vertrekken. Hij stopt op 1 mei 2018.
Chrisfonteijn Acm Fotobureau Roel Dijkstra
Fotobureau Roel Dijkstra

Chris Fonteijn maakte zijn besluit bekend op de nieuwjaarsbijeenkomst van de ACM: ‘Deze beslissing gaat me enorm aan het hart. Ik wil mezelf dwingen om een nieuwe uitdaging te vinden en dat lukt het beste buiten de ACM.’

ACM

Bij zijn vertrek heeft Chris Fonteijn dertien jaar leiding gegeven aan de OPTA, de NMa en de ACM. De ACM viert dan zijn eerste lustrum. ‘Dat is een mooi moment om afscheid te nemen’, zei hij in zijn toespraak. ‘De ACM is een succes. Het is een onafhankelijke, open organisatie met zeer professionele medewerkers. Ik heb daar alles in gelegd wat ik heb. Ik ben er trots op.’

Advocatuur

Na een carrière in de advocatuur werd Chris Fonteijn in 2005 benoemd als Collegevoorzitter van de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit). In 2011 volgde het voorzitterschap van BEREC (het Europese samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders) en de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). Hij werd toen ook benoemd als toekomstig voorzitter van de ACM. Chris Fonteijn is momenteel ook vicevoorzitter van de International Competition Network (ICN), het mondiale samenwerkingsverband van mededingingstoezichthouders.

‘Probleemoplossend toezicht’

Medebestuurders Henk Don en Cateautje Hijmans van den Bergh zeggen dat ze hun collega gaan missen. ‘De ACM heeft veel aan hem te danken. Als eerste voorzitter van de ACM heeft Chris een ACM-brede strategie ontwikkeld: kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten en probleemoplossend toezicht. Daarmee heeft hij de fusie van drie toezichthouders tot een succes gemaakt. Kenmerkend is hoe hij de vertrouwde aanpak steeds ter discussie stelt en ons uitdaagt om sneller en effectiever resultaat te boeken.’

De wervingsprocedure voor een nieuwe voorzitter begint binnenkort.

Lees hier het laatste blog van Chris Fonteijn bij Zorgvisie. Hij reageerde op het fusierapport dat de ACM eind vorig jaar uitbracht. Het rapport werd kritisch ontvangen in het veld. Fonteijn betoogt dat het moment is gekomen dat ‘we tegen de grenzen aanlopen van de ruimte voor concurrentie’. Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de ACM ziekenhuisfusies strenger zal toetsen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.