Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bèta nieuwe HL7-standaard beschikbaar

Mark van Dorresteijn
De HL7 FHIR is vanaf vandaag beschikbaar als bèta. FHIR is uitermate geschikt voor internet-, mobiele en cross-platform-communicatie in de gezondheidszorg.
Bèta nieuwe HL7-standaard beschikbaar

In HL7 FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources, spreek uit als “Fire”) staat het makkelijk toepassen van de standaard door ontwikkelaars van zorgsystemen centraal, stelt ict-dienstverlener Furore, die de standaard mede heeft ontwikkeld.

Bètaversie

Ewout Kramer van Furore: ‘Samen met Grahame Grieve in Australië en Lloyd McKenzie in Canada, de andere twee leden van het FHIR-ontwikkelteam, heb ik ongeveer 2,5 jaar gewerkt aan HL7 FHIR. We zijn erg blij met het bereiken van de bètaversie en hebben er veel zin in om FHIR naar de volgende fase te brengen. We verwachten over twee jaar een eerste uitontwikkelde versie te kunnen opleveren.’

Ontwikkeling

Om het tempo van de ontwikkeling van FHIR-applicaties bij te houden, werkt Furore aan tools die andere ontwikkelaars helpen met deze gloednieuwe HL7-standaard. Deze tools zijn te vinden op fhir.furore.com en komen binnenkort beschikbaar als open source. Een voorbeeld van zo’n tool is Spark, een FHIR-server die volledig FHIR-compliant is. Spark biedt ict-specialisten een set demogegevens waarmee zij de standaard kunnen uitproberen in hun eigen applicatie(s). Nog een voorbeeld is Forge, een profieltool die het mogelijk maakt FHIR-gegevensmodellen aan te passen aan de eisen van de zorginstelling.

HL7

HL7 staat voor Health Level Seven: de wereldwijde standaard voor veilige, elektronische informatie-uitwisseling in de zorg. De HL7-standaarden dekken alle denkbare vormen van informatie-uitwisseling tussen zorgverleners, tussen informatiesystemen en tussen instellingen.

Video

In deze video vertellen Lloyd McKenzie en Ewout Kramer meer over de ontwikkeling van HL7 FHIR en hoe deze standaard IT-managers in de gezondheidszorg kan helpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.