Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betaalbare exoskeletten komen binnen handbereik’

Bert Bukman
De prijs van een exoskelet kan omlaag naar 25.000 euro. Dat zegt Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW naar aanleiding van de ontwikkeling van een nieuw type exoskelet, March III.
March III
Dwarlaesiepatiënt Sjaan Quirijns bij de presentatie van March III

Chris Oomen doet zijn uitspraken over betaalbare exoskeletten op het nieuwe platform QruxxTech. Voor mensen met een dwarslaesie zou dit betekenen dat ze in veel gevallen niet meer aan een rolstoel gebonden zijn. Oomen is met zorgverzekeraar DSW hoofdsponsor van een nieuw type exoskelet, March III.

Dit nieuwe model exoskelet is ontwikkeld aan de TU Delft. Net als bij het vorige prototype March II werden ruim twintig studenten een jaar vrijgesteld om een nieuw, verbeterd type exoskelet te ontwikkelen. Ten opzichte van het vorige model kent March III een aantal aanpassingen die bijdragen aan een grotere dagelijkse bruikbaarheid en aan het comfort.

March III: weer lopen

Er zijn bij March III onder meer verbeteringen doorgevoerd aan het enkelgewricht, dat nu een op- en neerwaartse beweging kan maken. Hierdoor kan de gebruiker een (vooralsnog flauwe) helling op- en aflopen.

Bij de presentatie van het nieuwe model aan de TU Delft waren de reacties enthousiast. ‘Ik kan voor het eerst in 17 jaar weer lopen, staan en zitten,’ zei dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns bij die gelegenheid. ‘Dat is een geweldige ervaring.’

In het straatbeeld

Thuisgebruik van het exoskelet komt dankzij March III dichterbij, meent Chris Oomen. ‘Het wordt tijd dat we het exoskelet in het straatbeeld gaan terugzien. Een R&D-project als dit biedt daar de mogelijkheden voor.’

Nu nog kost een exoskelet zo’n 85.000 euro, deels vanwege de hoge ontwikkelkosten. Maar dat kan goedkoper, meent Oomen. ‘Een bedrag van 25.000 euro moet haalbaar zijn. Dan kan het exoskelet ook in het basispakket. Dat zou een geweldig hulpmiddel zijn om mensen met een dwarslaesie een betere kwaliteit van leven te bezorgen. En ik ben er trots op dat we daar als verzekeraar een bijdrage aan kunnen leveren.’

Intelligente software

Verbeteringen aan exoskeletten zijn onder meer een gevolg van het gebruik van intelligente software. De TU Delft werkt al langer met Zwitserse onderzoekers aan algoritmen die de ondersteuning van de loopbeweging voor revaliderende patiënten kunnen verbeteren. Dankzij deze algoritmes voegt het systeem zich naar de mogelijkheden van de gebruiker. Dat leidt tot een betere en meer natuurlijke loopbeweging.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.