Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter slapen door intensief licht

Annelies Vermeulen
Philips claimt ziekenhuispatiënten langer te kunnen laten slapen door een nieuw lichtsysteem dat is onderzocht door het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Beter slapen door intensief licht

Negen maanden lang zijn ruim 100 hartpatiënten onderzocht op de effecten van blootstelling aan intensief licht dat lijkt op daglicht. Hieruit blijkt dat de patiënten gemiddeld 30 minuten langer slapen en ook sneller inslapen. “Het welbevinden van de patiënten is hierdoor verbeterd”, aldus cardioloog Petra Kuijpers, die bij het onderzoek betrokken is geweest.

Ouderenzorg

De effecten op de gezondheid zijn niet onderzocht. “Onderzoek naar het gebruik van bijvoorbeeld medicatie of de verblijfsduur moet grootschaliger worden opgezet. Maar Philips is zeer genegen daaraan mee te werken,” zegt Luc Schlangen, senior principal scientist bij Philips Lighting. Hij geeft aan dat het lichtsysteem met name geschikt is voor instellingen waar mensen verblijven die weinig buiten komen, zoals bijvoorbeeld zorginstellingen voor ouderen. Het lichtsysteem, Philips Healwell, vergt een investering van € 5000 per bed. Het is op dit moment niet duidelijk of het ziekenhuis in Maastricht het gaat aanschaffen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Philips ontwikkelt mobiele app voor slaapapneu

Winterslaap als ontstekingsremmer na zware operatie

Internetbehandeling helpt mensen van slaappillen af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.