Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Betere risicosignalering in verpleging en verzorging

Er is een nieuwe versie van het kwaliteitskader Verantwoorde zorg voor de VV&T-sector verschenen. Het signaleren van risico’s bij cliënten is structureel onderdeel geworden van het kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Dat meldt brancheorganisatie ActiZ vandaag.
Betere risicosignalering in verpleging en verzorging

Het kader besteedde tot nu toe vooral aandacht aan de kwaliteit van de geboden zorg in de sector voor verpleging, verzorging en zorg thuis. Met ingang van dit jaar is het signaleren van problemen en het preventief handelen van zorgorganisaties toegevoegd aan het kwaliteitskader. De zorgorganisatie kan nu bij signalen van bijvoorbeeld een depressie het gesprek aangaan met de cliënt, adviseren om met de huisarts hierover te praten, zelf maatregelen nemen of wijzen op andere mogelijkheden. De risicosignalering levert een belangrijke bijdrage aan meer veiligheid in de zorg.

KiesBeter.nl

Verder zijn de vragenlijsten verkort waarmee cliënten hun ervaringen met de zorg aangeven. Met deze stappen is het kader verder verbeterd als instrument om kwaliteit van zorg te meten en verbeteringen in de zorg te stimuleren. De aanpassing komt na een grootschalige evaluatie in 2009. De indicatoren sluiten beter aan bij de verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties en de betrouwbaarheid is verhoogd. Inmiddels staan vrijwel alle bij ActiZ en BTN aangesloten zorgorganisaties met hun kwaliteitsgegevens op www.kiesBeter.nl. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Voorlopig geen bonussen aan Kwaliteitskader vast

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’

Bonden geven ActiZ schot voor de boeg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het lijkt nu alsof de zorg een systeem nodig heeft om met de cliënt een gesprek aan te gaan over een mogelijke depressie. De professionaliteit is toch echt hoger. De signaleringslijsten voor problemen en preventie zijn helaas zo lang dat de bureaucratie per saldo zal toenemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.