Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere samenwerking nodig bij hart- en vaatziekten

Annelies Vermeulen
Medisch specialisten en huisartsen moeten structurele afspraken met elkaar gaan maken om de zorg rond hart- en vaatziekten te verbeteren. Op dit moment is er nog te weinig structureel beleid bij vasculair risicomanagement. Dat meldt het Nivel.
Betere samenwerking nodig bij hart- en vaatziekten

De zorgstandaard vasculair risicomanagement werd in 2009 gepubliceerd en blijkt in de ziekenhuizen nog niet overal bekend. Het is niet duidelijk waarom dit structurele beleid er nog niet is. “Niet iedereen kent de zorgstandaard”, zegt Nivel-programmaleidster Liset van Dijk. “De zorgstandaard is een relatief jonge ontwikkeling. Het duurt altijd even voor zoiets is doorgedrongen. Bovendien is de zorgstandaard wel gepubliceerd, maar is er geen intensief implementatieproces geweest. Het is in elk geval zeker geen onwil.”

Hart- en vaatziekten

De zorgstandaard beschrijft op hoofdlijnen hoe goede zorg voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten eruit moet zien en hoe de aanpak van risicofactoren georganiseerd kan worden. “Voordat er volgens de zorgstandaard kan worden gewerkt, zullen alle betrokken zorgverleners afspraken moeten gaan maken om samen te werken. Bijvoorbeeld over hoe zij het verwijzen en weer terugverwijzen regelen en hoe ze aan de slag gaan met het ‘individueel zorgplan’ en de ‘centrale zorgverlener’. Samenwerkingsafspraken zijn een belangrijke randvoorwaarde voor ketenzorg.”

Samenwerking

Om de samenwerking van de grond te krijgen moet er volgens Van Dijk nog veel gebeuren. “Dit moeten een aantal aanjagers op zich nemen. Bij Parkinson bijvoorbeeld zijn zorgverleners daar al een tijdje mee bezig en is dat al goed van de grond gekomen.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Ketenzorg komt te langzaam op gang

NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

Ketenzorg komt minder vaak voor dan gedacht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.