Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beth Shalom wordt onderdeel van Cordaan

Mark van Dorresteijn
De Joodse zorgorganisatie Beth Shalom gaat per 1 januari 2014 deel uitmaken van de grote Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Beth Shalom blijft wel onder eigen naam en identiteit actief. De fusie vindt plaats op verzoek van de zorgkantoren Zorg en Zekerheid en Achmea.
Beth Shalom wordt onderdeel van Cordaan

Beth Shalom verkeert al enkele jaren in de problemen. In het jaarverslag van de organisatie kwam naar voren dat zij op het nippertje zijn gered door financiële toezeggingen van Joodse organisaties. Om het voortbestaan van de zorgorganisatie te garanderen hebben zorgkantoren Cordaan gevraagd om  de continuïteit van de Joodse ouderenzorg te waarborgen. Cordaan bleek onder voorwaarden bereid.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde voor Cordaan is dat Beth Shalom de financiële tekorten aanvult. Een aantal Joodse organisaties heeft zich inmiddels ruimhartig bereid verklaard om daarvoor zorg te dragen. Ook moet Beth Shalom verder reorganiseren zodat er vanaf 1 januari 2014 geen verlies meer wordt geleden. Onderzoek door een externe accountant dient uit te wijzen of er geen structurele beletselen zijn voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering.
Personele consequenties
Eventuele personele consequenties verwacht Beth Shalom via natuurlijk verloop te kunnen opvangen. Bij Cordaan verdwijnen door het samengaan geen arbeidsplaatsen. De ondernemingsraden en de cliëntenraden moeten zich nog uitspreken over de voorgenomen fusie.

Continuïteit

De bestuurder van Beth Shalom, Trudy Prins, is verheugd over de fusie met Cordaan: ‘De continuïteit van Beth Shalom is in het geding. We zouden er minstens tien jaar over doen om de tekorten weg te werken en dat is niet realistisch. Als we deze oplossing niet hadden gevonden, was het doek voor onze unieke en prachtige voorziening gevallen. Daarom zijn we bijzonder blij dat ons voortbestaan nu dankzij Cordaan verzekerd is.’ Prins is sinds zeven maanden bestuurder bij Beth Shalom. Over de financiële situatie zegt zij: ‘Die is vooral het gevolg van het feit dat de financieringssystematiek die in 2009 van kracht werd, niet goed is ingevoerd. Dat heeft jaar na jaar tot tekorten geleid. Daarbij kost een Joodse instelling door allerlei religieuze voorschriften en gebruiken meer dan een gewone instelling. Maar er is inmiddels een forse reorganisatie afgerond. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we aan de voorwaarden van Cordaan kunnen voldoen, zodat de fusie per 1 januari aanstaande een feit zal zijn.’

Diversiteit

Eelco Damen, bestuursvoorzitter van Cordaan, zegt: “Beth Shalom neemt een bijzondere plaats in binnen de zorg. Enerzijds door de religieuze en culturele aspecten, anderzijds omdat de Joodse ouderenzorg niet los kan worden gezien van de diepe sporen die de Tweede Wereldoorlog in deze gemeenschap heeft achtergelaten. Wij zijn van oordeel dat het ongewenst zou zijn als Beth Shalom zou verdwijnen. En omdat wij als organisatie diversiteit van grote waarde vinden, hebben onze raad van bestuur en onze raad van toezicht besloten om het zorgaanbod voor deze bijzondere groep in stand te houden.’

Fusietoets

De Autoriteit Consument en Markt moet nog onderzoeken of er bezwaren bestaan tegen de voorgenomen fusie. De zorgkantoren en de gemeente Amsterdam zijn positief over het samengaan van Beth Shalom en Cordaan. Zorgwethouder Eric van der Burg: ‘Het is goed dat Beth Shalom op deze manier, met behoud van de eigen Joodse identiteit, kan blijven bestaan. In Amsterdam hoort een huis als Beth Shalom, ik ben dan ook blij dat Cordaan zijn verantwoordelijkheid pakt en dat de specifieke zorg voor de bewoners verzekerd is.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.