Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bevoegdheid physician assistant geregeld

Na een experiment van vijf jaar wordt de zelfstandige bevoegdheid van de physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS) in de Wet BIG geregeld. Dit moet leiden tot lagere werkdruk van specialisten. Dit meldt de Tweede Kamer.
TweedeKamer_ANP-1000_20900742-450.jpg

Op basis van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is het mogelijk om bij wijze van experiment een bepaalde groep beroepsbeoefenaren zelfstandig bevoegd te verklaren tot het verrichten van bepaalde medische handelingen. In 2012 begon een proef met physician assistants en verpleegkundig specialisten. Zij worden opgeleid om medische en organisatorische taken van artsen en medisch specialisten over te nemen. Zorg moet worden geleverd door wie daarvoor het beste is opgeleid. Dat is volgens demissionair minister Schippers van VWS het uitgangspunt. De evaluatie van het experiment met physician assistants en verpleegkundig specialisten is positief. Daarom legt Schippers nu in de wet vast welke medische handelingen ze mogen verrichten.

Steun
Schippers krijgt brede steun voor het onderbrengen van physician assistants en verpleegkundig specialisten in de Wet BIG. In de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt nog weinig gebruikgemaakt van physician assistants en verpleegkundig specialisten, stelt Corinne Ellemeet (GroenLinks) vast, terwijl daarvoor wel mogelijkheden zijn. Een probleem in de ggz is volgens Mona Keijzer (CDA) dat regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het declareren van uren door physician assistants belemmeren.

Specialiseren
Er wordt gewerkt aan een andere bekostiging van de ggz. Schippers gaat overleggen met de NZa om belemmeringen voor het inzetten van physician assistants weg te nemen. De zorg wordt steeds ingewikkelder, betoogt Schippers. Daarom is het vaak logisch en noodzakelijk om zorg op te knippen, zodat zorgprofessionals zich beter kunnen specialiseren. De Kamer stemt op 12 september over het wetsvoorstel.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.