Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Bevriezen van lonen in de zorg onbespreekbaar’

Redacteur Zorg+Welzijn
Een nullijn in de zorg is ‘bizar’, ‘onbespreekbaar' en ‘iets waar het CDA niet over gaat’. Zo reageren zorgvakbonden maandag op het voorstel van het CDA om de salarissen van zorgpersoneel te bevriezen.
‘Bevriezen van lonen in de zorg onbespreekbaar’
Foto: ANP Koen Suyk

De christendemocraten stelden maandag voor de extra bezuinigingen van 6 miljard euro te steunen, mits de oppositiepartij een derde daarvan (2 miljard) zelf mag invullen. Met onder meer een nullijn in de zorg moeten kabinetsmaatregelen die gezinnen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hard raken, worden teruggedraaid.

Koopkracht

‘Een bizar voorstel’, vindt Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV. Volgens haar is het zorgpersoneel er de afgelopen jaren ‘in koopkracht het hardste op achteruit gegaan. Als nu ook nog een nullijn volgt, jaag je iedereen de deur uit.’

Zorgakkoord

De nullijn was eerder juist van tafel gehaald, tijdens de onderhandelingen over het zorgakkoord in april. ‘Steeds opnieuw probeert iemand het er toch in te fietsen’, stelt een woordvoerster van CNV Publieke Zaak. Zij gaat er vooralsnog van uit het niet zo’n vaart zal lopen. ‘Afspraak is toch afspraak? Bovendien onderhandelen werkgevers en werknemers over zorgsalarissen. Het CDA gaat daar niet over.’

Verzet

NU’91 roept het CDA op om afstand te nemen van de uitspraak. ‘Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen de nullijn. Deze maatregel zet het hele zorgakkoord onder druk.’ De geschrapte nullijn was volgens NU’91 de basis voor het bereikte akkoord.

2 REACTIES

  1. dan moeten ze aan de top beginnen te snijden en niet alleen de hoekjes afkanten maar diep afromen
    En als kan met enkele(32u) uren werken, waardoor andere ook de kans krijgen aan de bak te kunnen komen
    de basis, die voor 13 euro bruto per uur staan te werken kun je beste laten zo, dan heeft de economie er nog wat aan

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.