Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’

‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter.' Dat is de korte samenvatting van de nieuwe Beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld. Voor het eerst waarschuwt de raad, die de regering adviseert, ook tegen de gevolgen van veel stilzitten. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven.
bewegingadobestock400.jpg

Ook nieuw is de aanbeveling voor volwassenen en ouderen om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen.

Fietsen en wandelen
In het algemeen is het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: fietsen of wandelen. Wie al aan de richtlijn voldoet, kan door nog meer te bewegen verdere gezondheidswinst behalen, benadrukt de raad. Maar vooralsnog bewegen de meeste Nederlanders te weinig: slechts 44 procent van de volwassenen haalt de norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (ANP)


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.