Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robots en diabetesmeters: De Jonge en Bruins op pad in e-healthweek

Bert Bukman
In het kader van de e-healthweek brachten de ministers De Jonge en Bruins van VWS bezoeken aan een aantal projecten in diverse ziekenhuizen.
e-healthweek
Hugo de Jonge in het Haga Ziekenhuis. Foto Studio Oostrum.

Minister De Jonge was woensdag te gast bij het het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis. Jeugdige patiënten lieten hem als onderdeel van de e-healthweek zien hoe de interactieve wand die in de gang naar de OK van het JKZ is aangebracht, helpt om hen af te leiden van hun operatie.

Bloempot

Ook keek de bewindsman rond op de Innovatiemarkt ouderenzorg. Hier zag hij onder meer hoe een robot in de vorm van een bloempot licht dementerende ouderen kan helpen om langer thuis te blijven wonen.

Cardioloog Ivo van der Bilt van het Haga Ziekenhuis liet samen met een hartfalenpatiënt zien hoe een thuismonitoringssysteem werkt. Doordat patiënten via een iPad thuis zelf hun bloeddruk en gewicht doorgeven, hoeven zij minder vaak naar de poli te komen. Hierdoor, is de gedachte, stijgt de patiënttevredenheid en gaan de zorgkosten omlaag.

Eenheden insuline

Afgelopen maandag was minister Bruins te gast in het Isala Zwolle, eveneens in het kader van de e-healthweek. Hij sprak onder meer met kinderdiabetesarts Luc Janssens en diabetespatiënt Simon Koopman. Zij streven ernaar het leven van een diabetespatiënt makkelijker te maken met behulp van techniek. Met een zogeheten bolusmeter kun je uitrekenen hoeveel eenheden insuline je moet gebruiken. Luc Janssens wil deze meter koppelen aan een digitale diabetescoach voor jongeren.

Ook kreeg de minister een rondleiding door het Health Innovation Park. Dit is een innovatienetwerk dat ondernemers, zorgprofessionals, zorgbedrijven en zorginstellingen helpt met innovaties in de provincie Overijssel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.