Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewoners: ‘We zien geen verbetering’

UTRECHT - Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben de afgelopen vijf jaar geen wezenlijke verbetering van de kwaliteit van zorg ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Cliënt & Kwaliteit dat dinsdag is gepresenteerd.

De stichting heeft de afgelopen zes jaar bij vrijwel alle verpleeg- en verzorgingshuizen onderzocht hoe bewoners die kwaliteit beleven. Jaarlijks ging het om driehonderd instellingen. Voor het onderzoek zijn ruim 50.000 bewoners geïnterviewd.

Herhaald onderzoek

Directeur Dee Burck van de stichting wil niet concluderen dat de kwaliteit van de zorg de afgelopen jaren niet is verbeterd. Maar het baart haar zorgen dat bewoners ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren geen betere kwaliteit ervaren. Ook niet in instellingen die zelf om een herhaald onderzoek hadden gevraagd.

Verpleeghuizen

Nog steeds doen verpleeghuizen het in dit opzicht slechter dan verzorgingshuizen. Op het punt van inspraak via de cliëntenraden deden verpleeghuizen het vroeger altijd beter. Nu blijken bewoners en cliënten daar bij verpleeghuizen minder tevreden over te zijn.

Uitkomsten niet verrassend

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) noemt de uitkomsten niet verrassend, maar wel opvallend. De laatste jaren is juist veel aandacht en geld gestoken in de kwaliteit van de zorg. Bewoners worden nog maar mondjesmaat betrokken bij het opstellen en evalueren van een zorgplan. (ANP)

Lees ook:

Zorgorganisaties vechten WMO-aanbesteding aan

Rompa: ‘Chiel Bos destructief over thuiszorg’

Extra geld voor verpleeghuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.