Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bezettingsnorm biedt verpleeghuizen geen oplossing’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Meer personeel leidt niet per se tot meer aandacht voor bewoners. Hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers pleit voor een grotere rol van verpleegkundigen, net als in de wijkverpleging en de hospicezorg.
JanHamers_450.jpg
Hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers: 'Het is de kunst om het leven dat mensen thuis hadden zo veel mogelijk intact te laten.'
Premium

De onderbezetting neemt toe in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    6 REACTIES

    1. Zie hoeveel verschillende interpretaties wij houden op wat wijsheid is.
      Misschien aardig om een onderscheid in reacties te maken tussen degenen die de huidige verpleeghuiszorg van binnen uit kennen en degenen die daar niets of nauwelijks van weten.
      Mijn pleidooi is deze visie van Jan Hamers snel en heel breed buiten de VVT-sector uit te dragen! Want hij snijdt absoluut hout!
      Aan Nederland, aan politici, dus ook aan het nieuwe kabinet.
      Graag vóórdat ‘de 2 miljard’ volstrekt misplaatst geoormerkt gaat worden voor een inderdaad misplaatste, algemeen geldig verklaarde bezettingsnorm.
      Dat dé gewenste transformatie binnen de verpleeghuiszorg primair een cultuurtransformatie is. Namelijk van aansluiten op behoeften en mogelijkheden van bewoners ipv aanpassen aan het systeem.
      Dat dat nauwelijks iets met geld en vooral niet bezettingsnormen te maken heeft.
      En ja: neem de cultuur van hospices als voorbeeld, dan merk je meteen welke vinkjes en regelt(je)s een dergelijke cultuur in verpleeghuizen belemmert.

    2. Lees alle reacties
    3. Bezettingsnorm biedt geen oplossing, maar wel een algemene noodzakelijke randvoorwaarde. Zonder normale bezetting (gebaseerd op de vraag van de klant / indicatie) geen garantie voor aantoonbare kwaliteit = methodiek = aantoonbaar maken waarom en waartoe persoonlijke zorg wordt verleend.
      De aanspraak van de klant op geïndiceerde zorg wordt slechts een gunst wanneer de zorg maar deels geleverd kan/behoeft te worden, en dat maakt/houdt mensen klein. En dat willen we toch niet met onze ouderen?
      Wel zou er vrijheid moeten zijn/blijven hoe de formatie conceptueel wordt ingezet. Met de mogelijkheden van domotica zijn er ook nieuwe vormen van toezicht mogelijk.

    4. Hoogleraar Jan Hamers. Zijn uitingen hebben veel overeenkomst met lobby figuren van Volkswagen bij de EU. Het moet meneer Jan toch duidelijk zijn waar meer handen zijn is de kans groter op betere zorg. Geen uur wachten voor een toiletbezoek. Meer aandacht en zingeving voor de bewoners is dringend noodzakelijk. De menselijke maat! Als we bij de gedachte van meer personeel al gelijk beginnen te gillen dat de kwaliteit niet omhoog gaat. Deze onzin moet stoppen. Het is belangrijk dat regels worden gesteld over de caseload op de afdelingen. Directeuren en managers in de zorg blijven anders rommelen met personeelsformaties om meer geld te kunnen besteden aan eigen gewin!

    5. Ik deel de mening van de heer Hamers dat een hogere bezettingsgraad niet per definitie leidt tot meer kwaliteit in de zorg. Het gaat er veel meer om de juiste randvoorwaarden te creëren waarbij zorgvrager en zorgverlener zich prettig voelen. Een patient is er bv. niet bij gebaat als er ‘s nachts meer rondes worden gedaan door het personeel. Dat leidt alleen tot onrust en slaaptekort. En het personeel zelf heeft er meer aan als ze handvatten krijgen om hun werk zo efficiënt mogelijk te doen. Want met meerdere mensen inefficiënt werken, is nog altijd inefficient. De slimme inzet van technologie (mobiele smart devices voor het verplegend personeel en slimme monitoring van cliënten) is dan ook een betere oplossing. Meer zorg is wel nodig, maar dat kan ook met hetzelfde aantal mensen.

    6. Een bezettingsnorm is niet de oplossing. Wel is er behoefte aan meer aandachtszorg en de juiste psychosociale benadering. Daarvoor heb je geen hoogopgeleide zorgverleners nodig. Er zijn een heleboel mensen die met een eenvoudige opleiding en een goede begeleiding op de werkvloer de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen kunnen verbeteren; uiteraard onder supervisie van een goed opgeleide verpleegkundige.
      Maar ja, dergelijke zorgverleners worden nu juist ontslagen om te bezuinigen. De mantelzorger (of de buurman) kan dat soort zorg toch ook leveren volgens het beleid. Dit laatste is dus cynisch bedoeld.

    7. Ik deel uw mening niet. Veel familie is niet in staat (om verschillende redenen) om structureel te helpen bij de zorg voor ouders in het verpleeghuis. Dat dit bv in een hospice anders is heeft ook te maken met het feit dat hospicezorg voor een korte periode is. Vaak is familie opgelucht dat een zware periode van intensieve zorg thuis ten einde is.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.