Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bezuinig op ggz door schrappen managementlagen’

Schrap managementlagen en room zorgverzekeraars af. Dat zijn twee van de bezuinigingsvoorstellen die cliëntenkoepel Platform GGZ vandaag naar minister Edith Schippers van VWS stuurt.
‘Bezuinig op ggz door schrappen managementlagen’

Volgens Platform GGZ zijn kostenopdrijvende managementlagen niet meer nodig in de GGZ. ‘Vergelijk het met het CBF keurmerk voor goede doelenorganisaties: een beperkt percentage van de inkomsten mag worden besteed aan de overhead. Zorgverzekeraars moeten erop sturen bij zorginstellingen dat het geld wordt besteed aan de directe zorg aan de patiënt.’ Hiermee kan volgens het platform een besparing worden gerealiseerd van circa 71 miljoen euro.

Zorgverzekeraars
Het Landelijk Platform GGz stelt ook voor dat zorgverzekeraars hun jaarlijkse rendementen op hun reserves direct inzetten voor de inkoop van zorg. ‘Hierdoor blijft het geld niet in de kasvan de verzekeraar maar vloeit het terug naar de zorg: dit betekent een opbrengst van circa 30 miljoen euro voor de ggz.’

Declareren
Ook het declaratiesysteem moet worden aangepakt. Een paar minuten extra behandelen kan soms een verdubbeling van het tarief opleveren. ‘Zorgverzekeraars moeten er op letten dat zorgaanbieders in de ggz niet onnodig een te dure DBC in rekening brengen. Hiervoor is het noodzakelijk dat zorgverzekeraars inzicht krijgen in het werkelijke aantal behandelminuten. Als de patiënt dan ook nog eens de rekening controleert kan hiermee in de ggz circa 17 miljoen euro worden bespaard.’

Bezuiniging
Het Landelijk Platform GGz verwacht dat minister Schippers met bovengenoemde bezuinigings-voorstellen concrete handreikingen heeft om kostenopdrijvende prikkels in het zorgsysteem aan te pakken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.