Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuiniging van 425 miljoen bedreigt umc’s

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een combinatie van bezuinigingsmaatregelen kan een besparing opleveren van 425 miljoen euro op de academische ziekenhuizen. Dat valt te lezen in het interdepartementaal beleidsonderzoek umc’s.
Bezuiniging van 425 miljoen bedreigt umc’s

De kans is groot dat de “Kunduzcoalitie” deze bezuiniging in de plannen zal opnemen. Dat zei ex-minister van financiën Wouter Bos op 6 juni tijdens het congres ‘Verhalen uit het Erasmus MC’ in Rotterdam. ‘Als er gekozen moet worden tussen het belasten van de reiskosten woon/werkverkeer of op de academische ziekenhuiszorg, is de keuze gemakkelijk.’

Topklinische ziekenhuizen

Daarnaast azen topklinische ziekenhuizen op de zorg die academische ziekenhuizen op dit moment exclusief mogen verlenen. Het rapport schetst namelijk de mogelijkheid om deze zorg ook open te stellen voor andere dan academische centra. Voor deze zogeheten topreferente zorg krijgen de umc’s vergoeding via de zogeheten ‘academische component’. De schrijvers van het rapport constateren dat de verdeling van deze gelden plaats vindt op historische gronden, binnen een gesloten systeem. ‘een integrale afweging vindt niet plaats.’ Als topklinische ziekenhuizen topreferente zorg willen gaan bieden en voldoen aan de vereiste criteria, kunnen ook deze ziekenhuizen een beroep gaan doen op de ac gelden.

Transparantie ver te zoeken

De umc’s moeten ook transparanter werken, vinden de onderzoekers. Hun conclusie is hard: “het woord intransparantie moet ten aanzien van de umc’s met hoofdletters worden geschreven.” Het rapport schetst een aantal varianten waarmee bezuinigingen zijn te bereiken. De combinatie van alle maatregelen levert een besparing op van 425 miljoen euro op de academische ziekenhuizen. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra zegt in een voorlopige reactie de kritiek op de intransparantie te herkennen en al bezig te zijn met verbeteringen. Daarbij vindt de NFU dat de schrijvers in het rapport onvoldoende hard kunnen maken dat de aanbevelingen tot de gewenste bezuinigingen leiden. De umc’s hebben al forse bezuinigingen moeten verwerken en de voorgestelde bezuinigingen zouden kwaliteitsverlies en hogere kosten met zich meebrengen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Lex van Lieshout

Lees het rapport

Interdepartementaal Beleidsonderzoek umc’s

Lees meer:

Umc’s verliezen kwart omzet

NFU: ‘Academische zorg loopt gevaar’

1 REACTIE

  1. Sinds 40 jaar wordt het spelletje van teveeluitgeven, korten en bezuinigen gespeeld. Niets bijzonders eigenlijk. Dus hoeft dit spel niet via de patienten en in dit geval de media gespeeld te worden. Die getallen of miljoenen zijn niet meer dan knikkers van hetzelfde spel. 425 miljoen zegt alleen de spelers iets. Ons patienten zegt het niets.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.