Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Big Data-toepassing wint innovatieprijs

Mark van Dorresteijn
Het Universitair Ziekenhuis van Brussel heeft een innovatieprijs gewonnen met de iKnow Portal, een toepassing waarmee grote hoeveelheden ongestructureerde data geanalyseerd kunnen worden.
Big Data-toepassing wint innovatieprijs

Het iKnow-project werd in juni 2013 opgestart en het portaal is sinds april 2015 toegankelijk voor alle specialisten van het ziekenhuis.

Smart indexing

Het ziekenhuis ontving de Agoria e-Health Award omdat de toepassing heeft gezorgd voor betere service en meer veiligheid tegen een lagere kostprijs. Olivier Naeyaert, verantwoordelijk voor de ict van UZ Brussel, licht toe: ‘Er bestond al een datawarehouse waarmee we gestructureerde gegevens, zoals laboratoriumresultaten, radiologiediagnoses, medicatie-informatie, antecedentenonderzoeken, informatie over medische ingrepen en doktersbezoeken analyseerden. Tot voor kort was het echter zeer moeilijk om de niet gestructureerde klinische documenten, waaronder nota’s, brieven en diagnoseverslagen te gebruiken. In samenwerking met InterSystems hebben we een oplossing ontwikkeld op basis van de ‘smart indexing’ technologie van iKnow. Deze technologie is voor het eerst gebruikt bij de specialismen neurochirurgie en cardiologie. Kenmerkend voor onze oplossing is dat medische teksten automatisch geanalyseerd worden, zonder dat vooraf een model van de kennis in het specifieke domein nodig is.’

Concepten en onderlinge relaties

Met de iKnow-technologie van InterSystems heeft UZ Brussel toepassingen voor onderzoek kunnen ontwikkelen die rechtstreeks toegankelijk zijn voor de medische specialisten van het ziekenhuis. Dagelijks analyseert een semantische engine duizenden teksten om nieuwe concepten en onderlinge relaties te vinden. In een oogopslag vindt de gebruiker de meest voorkomende concepten in zijn eigen medisch domein. Binnen de resultaten kan de relatie met andere concepten onderzocht worden inclusief de brontekst waarin het concept eerst voorkwam. Daarmee is het mogelijk om op basis van deze concepten automatisch patiëntgroepen te creëren om de zorg te verbeteren, klinische studies uit te voeren en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Door de samenwerking met de datawarehouse voor gestructureerde medische gegevens, ontstaat een totaalbeeld van de patiënt en zijn proactief kandidaten te selecteren die geschikt zijn voor deelname aan een bepaald klinisch onderzoek.

Award

De e-healthawards worden uitgereikt door Agoria en belonen de besteict -projecten in de gezondheidssector. Het gaat om projecten die bijdragen tot de administratieve vereenvoudiging, de verbetering van zorgkwaliteit en die blijk geven van innovatie en goede samenwerking. Dit jaar waren er 26 ingezonden projecten, waarvan 2 UZ Brussel-inzendingen.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.