Bij ontregelen kritisch blijven op verschil tussen woord en daad’

De behoefte aan zekerheid is één van de hardnekkigste hindernissen bij het opruimen van onnodige regels in de zorg. Die behoefte is een gevolg van de neiging van de overheid om steeds meer maatschappelijke taken aan de markt over te laten, stelt Kees Kraaijeveld.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In het kader van Ontregel De Zorg organiseerde de VvAA in samenwerking met De Argumentenfabriek in 2017 de eerste schrapsessies voor groepen als medisch specialisten, wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers. Alle betrokkenen zaten aan tafel, dus zowel de professionals als de verzekeraars, de ambtenaren van het ministerie en vertegenwoordigers van externe toezichthouders als de IGJ en NZa. Deelnemers verzamelden in totaal 62 concrete schrappunten die in maart 2018 aan minister Bruins (Medische Zorg) zijn aangeboden, maar nog niet allemaal zijn gerealiseerd. Wel heeft het ministerie van VWS de initiatieven omarmd van de VvAA en van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om met

1
325

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Schrapsessies lijken mij een voortreffelijk middel om de bizarheid van doorgeschoten bureaucratie aan de kaak te stellen.

    Maar het is inderdaad slechts symptoombestrijding, als er niet gekeken wordt naar de oorzaken, waarvan ‘better safe than sorry’ een belangrijke is.

    Dus gebruik de schrapsessies om inzichten te krijgen in de onderliggende oorzaken en ga die dan te lijf.

    Anders blijft het dweilen met de kraan open.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.