Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna kwart gescreende patiënten is ondervoed

Mark van Dorresteijn
Bijna een kwart, 24 procent, van de volwassen patiënten die worden opgenomen, is ondervoed. Daarvan is achttien procent ernstig ondervoed. Dat blijkt uit het rapport 'Het Resultaat Telt' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Bijna kwart gescreende patiënten is ondervoed

De screening bij volwassen patiënten is enorm toegenomen, daardoor worden ondervoede patiënten veel sneller gedetecteerd. Dit jaar werden bijna 400.000 patiënten gescreend tegenover ruim 100.000 in 2007.

Reactie Klink

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Klink van VWS weten dat het ‘een goede keus van de IGZ is om ondervoeding als indicator op te nemen in het rapport’. Hij laat verder weten dat aandacht voor preventie van belang is. “Volgens het IGZ rapport komt 24% van de patiënten in ondervoede status bij het ziekenhuis binnen. Dat geeft aan dat daarvóór een stap te zetten is. Met subsidie van het ministerie is in 2008 een project van start gegaan dat zich richt op vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg”, aldus de minister.

Basisset prestatie-indicatoren 2008

Het rapport is een weergave van de resultaten die zijn gemeten in alle Nederlandse ziekenhuizen aan de hand van de Basisset prestatie-indicatoren 2008. De uitkomsten geven inzicht in de stand van de kwaliteit van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. De resultaten van de kwaliteitsindicatoren zijn niet gecorrigeerd voor factoren op patiëntniveau waar de zorgaanbieder geen invloed op heeft. Dit maakt dat de resultaten niet geschikt zijn voor vergelijking tussen de ziekenhuizen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Vroege herkenning en behandeling ondervoeding loont

Ziekenhuizen onderzoeken ondervoeding patiënten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.