Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijwerken elektronisch dossier kost zorgverleners een dagdeel per week

Bert Bukman
De elektronische zorgdossiers bijwerken, kost medewerkers in de jeugdzorg, de langdurige zorg en de ggz gemiddeld een dagdeel per week. Dit blijkt uit onderzoek van werkplekautomatiseerder Ictivity.
Philips big data zorg
Foto: iStock

Aan het onderzoek van Ictivity namen ruim vijfhonderd medewerkers van Nederlandse zorginstellingen deel.

De royale tijdsbesteding hangt onder meer samen met de manier waarop zorgverleners het dossier bijwerken. Zo werkt een op de vijf zorgverleners het zorgdossier voornamelijk op papier bij. Dit vergroot de kans op interpretatiefouten en maakt het delen van informatie met andere zorgverleners moeilijker, aldus het onderzoek.

Bijna eenzelfde aantal werkt het zorgdossier eerst op papier uit en voert het vervolgens digitaal in. Het aan de bron (mobiel) kunnen registreren, ziet een grote meerderheid van de zorgverleners (80 procent) als dé oplossing. Hiermee besparen zij ongeveer een half uur per dag.

Ergernissen

Ook blijkt uit het onderzoek dat er bij zorgverleners frustraties leven over het zoeken naar informatie in het zorgdossier. De grootste frustratie is dat men in veel verschillende systemen moet zoeken naar informatie (27 procent). Ook het niet altijd mobiel beschikbaar zijn van informatie (25 procent), het vaak opnieuw moeten inloggen (20 procent) en het niet actueel zijn van de gegevens (20 procent) behoren tot de ergernissen.

Het onderzoek van Ictivity sluit aan bij eerdere onderzoeken over het gebruik van elektronische dossiers in de langdurige zorg. Uit de jaarlijkse eHealth Monitor van Nictiz en Nivel bleek bijvoorbeeld dat 90 procent van de medewerkers in de ouderenzorg elektronische uitwisseling van gegevens noodzakelijk vindt, terwijl slechts 36 procent dit ook echt doet. Van de ondervraagde zorgverleners liet 88 procent weten dat een cliëntenportaal noodzakelijk of wenselijk is, terwijl het slechts 42 procent er een gebruikt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.