Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Bill Clinton: ‘Ga zo door met Nederlands zorgstelsel’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
“Nederland, zolang jullie nog onder de 11 procent zitten van het bruto nationaal product dat jullie besteden aan gezondheidszorg, maak je dan geen zorgen en ga vooral zo door.”
Bill Clinton: 'Ga zo door met Nederlands zorgstelsel'

Clinton zei dit zaterdag 28 mei tijdens de zogenoemde Conventie van Achlum, een bijeenkomst ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van zorgverzekeraar Achmea. Hij hield daar een speech.

‘Nothing you can do’

Clinton reageerde hiermee op een vraag van Achmea-directeur Willem van Duijn die hem vroeg of regeringen hun burgers verplicht gezondheidsmaatregelen moeten opleggen. De oud-president van de VS denkt dat sancties niet werken en ziet meer in beloningen voor gezond leven. En ervoor te zorgen dat kinderen gezond zijn. Over ons zorgstelsel hoeven wij ons geen zorgen te maken, want dat is volgens Clinton concurrerend met andere Europese landen, in termen van bnp. Ter vergelijking: de VS besteedt 17,2 procent. Verder zei Clinton: “It will cost you more as people get older, things stop working. There is nothing you can do about it.”

‘Onbetaalbaar’

Het verhaal dat door verschillende sprekers in Achlum werd verteld, is dat we meer zelf moeten gaan betalen aan zorg. Dat gaat de komende jaren al beginnen, waarschuwde Paul Schnabel in een interview. “De zorg eet onze welvaart op. Nu al groeien de zorguitgaven twee keer zo snel als de economie.” De zorg zal alle menskracht nodig hebben. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau gaf als voorbeeld de mantelzorgers van nu zijn geen dertigers die voor zestigers zorgen, dat zijn straks overwegend zestigers die voor tachtigers en negentigers zorgen. Er wordt nu ook al veel mantelzorg verleend, en daar zit een grens aan, waarschuwde Schabel. Ook Hans Wiegel bereidde zijn gehoor voor op een toename van eigen bijdragen en meer verantwoordelijkheid voor de eigen oudedagsvoorzieningen. “De verzorgingsstaat is onbetaalbaar. We gaan toe naar een verzekeringsstaat.” Zijn gesprekspartner Ed van Thijn vindt dat de basisbeginselen van de verzorgingsstaat behouden moeten blijven. “Al was het alleen maar omdat ongeveer twintig procent van de mensen buiten hun eigen schuld buiten de boot zou vallen.”

‘Keuzes maken’

Drie ziekenhuisdirecteuren bogen zich over de vraag hoe de toekomstige ziekenhuiszorg er uit zou kunnen zien. Directeur Dees Brandjes van het Slotervaartziekenhuis denkt dat er over honderd jaar geen ziekenhuizen meer zijn omdat dan de diagnostiek en preventie sterk zijn verbeterd. Alle dokters moeten ziekten snel kunnen herkennen. Brandjes wil af van de verdeling in ‘lijnen’: “De patiënt wil snel weten wat er aan de hand is, niet of hij eerstelijns, tweedelijns of derdelijns pijn heeft.” Directeur Peter Bennemeer van ziekenhuis Bernhoven denkt dat patiënten meer centraal komen te staan en er meer aandacht is voor chronisch zieken. “We moeten keuzes durven maken. Ziekenhuizen zouden dat samen in regionaal verband met elkaar moeten regelen, de zorgverzekeraar kan mee regisseren.” Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC is het ermee eens dat ziekenhuizen niet allemaal hetzelfde moeten blijven doen zoals nu het geval is, maar legt uit dat zijn ziekenhuis nu nog geen basiszorg kan afstoten. “Als we dat doen, zijn we binnen een jaar failliet. Met de winst op staaroperaties betalen we nu onze Intensive Care.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Kijk ook:

Video’s van de conventie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. De zorg is niet onbetaalbaar. Het gaat om keuzes en de keus is nu om de verantwoordelijkheid vooral bij de individuele burger te leggen. In een op solidariteit gebouwd systeem zouden we het gaan hebben over volwaardige zorg betaald uit belasting- en premiegeld dat wordt geheven naar draagkracht. Wat er al tientallen jaren gebeurt is dat steeds meer belastingvormen worden afgeschaft of dat de heffingspercentages worden verlaagd. Logisch dat de de huidige regering vindt dat we overal en dus ook in de zorg geld tekort komen. Maar ja, zijn WIJ bereid om meer belasting en premie te betalen, niet alleen over inkomen, maar bijvoorbeeld ook over het erfenisje dat we zomaar krijgen?

  2. Lees alle reacties
  3. Veel geld betaald coor ene Clinton om dit te komen vertellen! Maar zo gaat het in de zorg, dure heren worden tijdelijk ingehuurd om te vertellen hoe het moet en op de werkvloer werken we onderbezet of met dure uitzendkrachten aangevul d die niet komen opdagen. Terwijl vaste medewerkers geen vaste uren erbij krijgen. Dat heb je met zorginstellingen waar mensen gouden handdrukken en dikke salarissen in de top krijgen. Dan volgen er rode cijfers en daar zijn bewoners van zorghuizen, die voor onze welvaart hard hebben gewerkt de dupe van !

  4. <11% van het bnp voor onze gezondheidszorg, en dan ben ik zo benieuwd naar het hele lijstje, hoeveel procent gaat er naar ons onderwijs, naar cultuur, naar de dijken die ons toch droog moeten zien te houden, milieu, defensie, politie enz. en niet te vergeten het ambtenaren corps. De lijstjes, ze zullen er wel zijn maar waar, die 11% staan nu zo in het luchtledig. Ach het is vroeg in de morgen waar maak ik me druk over. Maar het gaat om onze bnp, onze gezondheidszorg, ons onderwijs, onze cultuur, onze veiligheid, tja, toch eens achter die lijstjes aangaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.