Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blockchain in de kraamzorg: nog vragen over toepasbaarheid

Bert Bukman
Een proef met blockchain lijkt de administratie in de kraamzorg efficiënter en transparanter te maken. Het project, op basis van de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log, is een inititiatief van Zorginstituut Nederland en verzekeraar VGZ. Toch zijn er nog vragen over de toepasbaarheid.
Mijn Zorg Log
AdobeStock

Het kraamzorgproject voor de eerste Nederlandse ‘blockchainbaby’s’ is inmiddels afgesloten. Ongeveer 30 kraamgezinnen en kraamverzorgenden van drie kraamzorgaanbieders hielden voor de proef de urenregistratie bij in de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log.

Deze toepassing liet het Zorginstituut vorig jaar ontwikkelen door blockchainontwikkelaar Ledger Leopard. Mijn Zorg Log is het eerste blockchainproject in de zorg dat juridisch is gecertificeerd. Het kan daarmee veilig worden gebruikt.

Eén overzicht

De blockchaintoepassing leidt volgens de initiatiefnemers tot één actueel gedeeld overzicht van geïndiceerde, geleverde en resterende kraamzorguren voor verzekerden, kraamverzorgenden, kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraar. Het administratieve proces wordt eenvoudiger doordat een aantal controles en datainvoerstappen niet meer nodig zijn. Zo vervalt de huidige stap van de verwerking van papieren urenstaten in het informatiesysteem van de zorgaanbieder.

Directeur Wim Peters van Kraamzorg LiemersCare: ‘Het systeem geeft ons als kraamzorg een aantal voordelen. De administratieve last neemt af, voornamelijk in de backoffice, en het zou bij schaalvergroting en adoptie door grote zorgverzekeraars doelmatigere en efficiëntere inzet van zorg kunnen realiseren.’

Privacy

Om blockchain ten volle te benutten moet volgens de initiatiefnemers nog wel een aantal vraagstukken worden beantwoord. ‘Er was met name discussie over de vraag: hoe weet je wie er achter de telefoon zit’, aldus Jeroen van Megchelen, bedenker van het systeem, in het FD.

Ook de vraag of blockchain de gedroomde oplossing is, werd nog niet voldoende beantwoord in het proeftraject. ‘Verbeteringen voor de kraamzorg zijn mogelijkerwijs ook deels met andere technieken dan enkel met blockchain te behalen’, aldus de betrokkenen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.