Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloedtest moet psychische stoornis opsporen

Redacteur Zorgvisie
Onderzoekers aan de University of Cambridge hebben een bloedtest ontworpen waarmee ze schizofrenie zeggen te kunnen opsporen.
001_943_rb-image-2710543.jpeg
Foto: iStock.

De test is gemaakt door het team van dr. Sabine Bahn, professor in neurotechnologie aan de Britse universiteit, meldt Newsweek. Als student onderzocht zij de hersenen van overleden psychiatrische patiënten en ontdekte dat de glucoseniveaus in die van mensen met schizofrenie verschilden van de andere hersenen. Voor het recente onderzoek keken Bahn en haar team naar de hersen- en ruggenmergvloeistof van mensen die net symptomen van schizofrenie vertoonden en nog geen medicatie hadden gekregen. Ook bij hen gingen de hersenen op een andere manier om met glucose, ontdekten ze.

Bloedtest
Bahn zelf noemt het een ‘openbaring’ dat ze op deze manier tekenen van schizofrenie terug kan vinden in het bloed. Dat zette het team op het spoor van een bloedtest. Ze maakten ‘biomarkers’ aan de hand van het bloed van mensen met een verhoogd risico op schizofrenie, die nog geen symptomen vertonen. Volgens Bahn kan met die biomarkers worden vastgesteld of iemand binnen twee jaar schizofrenie gaat ontwikkelen of niet.   

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.