Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
Leen van der Marel
Gerton Rademaker
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om de ligduur na behandeling te verkorten en zo kostenefficiënter te werken. Een van de initiatieven die daaruit ontstaat, is het opzetten van een zorghotel.
001_RBIAdam-image-1552209.jpeg

Heeft u de ambitie een zorghotel te starten? Dan is het goed u vooraf te verdiepen in de fiscale en juridische kant van de zaak. Een gedegen voorbereiding op die terreinen kan resulteren in een compleet andere businesscase.

Combinatie zorg- en hotelfunctie

Binnen de zorgsector is men niet gewend te werken met btw. Over de zorgdiensten die in het zorghotel verleend worden, geldt in principe geen btw-verplichting. Over de hotelmatige diensten moet gewoon btw afgedragen worden. Bijvoorbeeld over de ontvangen huur van de kamer. Hiervoor geldt dan het lagere btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent.

De btw op de gemaakte (investerings)kosten kan worden afgetrokken zodat deze geen kostenpost vormt. Bij de bouw van een zorghotel is het namelijk mogelijk om – voor zover de kosten zijn toe te rekenen aan de component ‘hotel’ –  de over de investeringskosten verschuldigde btw terug te vorderen.

Fiscale optimalisering

Bij een combinatie van prestaties – hier dus zorg en hotel – is het altijd de vraag wat de fiscale duiding is van de verrichte prestatie. Exploiteer je een hotel of verleen je toch zorg? Op deze vraag bestaat geen eenvoudig antwoord. De uitkomst is namelijk sterk afhankelijk van de feitelijke situatie en de contractvorming.

De rechtbank Arnhem heeft in 2007 in een specifieke casus – die vergelijkbaar is aan het zorghotel – voor een tussenweg gekozen. De rechter heeft de huisvesting en de verzorging als twee aparte prestaties aangemerkt. Deze uitspraak biedt de mogelijkheid voor fiscale optimalisering bij de exploitatie van een zorghotel.

Bij het oordeel van de rechtbank speelde de contractvorming ook een belangrijke rol. Zo moet u er bijvoorbeeld op letten dat het gebruik van de kamer waarin de zorg verleend wordt, niet kan worden aangemerkt als een reguliere huurovereenkomst van woonruimte.

Winstoogmerk speelt geen rol

Zorghotels bestaan in verschillende vormen en onder verschillende benamingen. En zowel commerciële bedrijven als niet-commerciële zorginstellingen bieden zorghotels aan. Doordat het winstoogmerk geen rol speelt bij de fiscale duiding, kunnen zowel commerciële bedrijven als niet-commerciële instellingen gebruikmaken van de fiscale mogelijkheid van de hotelmatige verhuur.

Belastingdienst

Wilt u zeker weten dat u bij de opzet van een zorghotel fiscale keuzes maakt die binnen de wet vallen? Dan kunt u de businesscase voorleggen aan de belastingdienst. Deze kan een ‘ruling’ oftewel goedkeuring geven.

Leen van der Marel (rechts), advocaat bij Loyens & Loeff, en Gerton Rademaker, belastingadviseur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.