Belastingaanslag ligt nog steeds op de loer

Medisch specialisten denken hun samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis goed te hebben geregeld. Het tegendeel blijkt vaak het geval. Een fictief dienstverband is lang niet overal uitgesloten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Belastingaanslag ligt nog steeds op de loer

Het recht van medisch specialisten om via het ziekenhuis te mogen declareren is per 1 januari 2015 komen te vervallen. Hierdoor kunnen medisch specialisten in fiscaal opzicht niet langer als ondernemer worden aangemerkt, maar kwalificeren zij als werknemer in dienstverband. Het gevolg hiervan is dat medisch specialisten over hun gehele winst loonbelasting en sociale verzekeringspremies moeten afdragen, hun aftrekposten verliezen en mogelijk hun goodwill kwijtraken.

Behoud fiscale status

De Orde van Medisch Specialisten en de NVZ hadden al in december 2013 diverse modellen ontwikkeld in overleg met het ministerie van VWS en Financiën die het behoud van de fiscale status

3
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  Misschien is het beter wanneer specialisten hun polikliniek volledig in eigen beheer krijgen en op basis van een overeenkomst met een regulier ziekenhuis hun medische werkzaamheden in dat ziekenhuis ook verrichten.
  Dus de volledige polikliniek wordt onttrokken aan het bestuur van een regulier ziekenhuis.
  Denkt U maar eens hierover na!
  Vriendelijke groet.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit leest als bangmakerij om diensten te verkopen. Er zijn voldoende rulings. Het gaat er nu om gezamenlijk zoveel mogelijk voor hetzelfde model te kiezen. Dan zal de belastingdienst niet durven op te treden.
  Overigens verstaat Loyens en Loeff iets heel speciaals onder ‘prettig samenwerken’. De ziekenhuisbesturen voelen zich overgeleverd aan de willekeur van de specialisten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.