Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog: Help verstandelijk gehandicapten gezonder te leven

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland wil meedoen aan het overleg over het ‘Nationaal Preventieakkoord’ onder leiding van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. Diverse patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en -verzekeraars, gemeenten, de sportwereld, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn daarbij betrokken. Toch dreigen de gezondheidsbelangen van zeker een paar honderdduizend mensen met een licht verstandelijke beperking onderbelicht te blijven.
Frank Bluiminck, directeur VGN

Het preventieakkoord is bedoeld om landelijk te werken aan gezondheidsbevordering: er komt een aanpak voor roken en overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het kabinet heeft daarvoor de komende vier jaar 170 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De VGN vindt dat voor een kwetsbare groep  te weinig aandacht is: mensen met een licht verstandelijke beperking gebruiken vaker alcohol en drugs dan tot voor kort werd gedacht. Dat blijkt uit het proefschrift van de Enschedese psychiater Joanneke van der Nagel, die daarvoor op 22 maart de Ds. Visscherprijs ontving. De cijfers die Van der Nagel in haar proefschrift noemt, zijn niet mals: 64 procent van mensen met een licht verstandelijke handicap gebruikt alcohol, 15 procent gebruikt cannabis en 1 procent zelfs speed en cocaïne. Verder werd duidelijk dat 62 procent rookt, tegen 24 procent van alle Nederlanders boven 12 jaar. Mensen met een verstandelijke beperking zijn dus kwetsbaar; ze leiden vaker een ongezond leven dan ‘gewone’ Nederlanders.

Een oorzaak kan zijn dat zij minder inzicht en dus minder mogelijkheden hebben om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Middelengebruik, verkeerd eten en te weinig bewegen vallen samen met een vaak lage sociaaleconomische status, psychiatrische problemen, gebrekkig aanpassingsvermogen en problemen op het gebied van dagbesteding en werk. Een negatieve cocktail die geregeld leidt tot problemen met verslaving en agressief gedrag. Daarnaast vergroot deze ongezonde leefstijl hun risico op chronische aandoeningen op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen en zelfs kanker, met alle zorgkosten van dien. Preventie en begeleiding, waaronder de scholing van hun begeleiders, is zonder enige twijfel een verstandige keuze.

Gezondheidsbevordering van mensen met een licht verstandelijke beperking

Voor de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland reden om aandacht te vragen voor (onderzoek naar) gezondheidsbevordering onder de mensen met een lichte verstandelijke beperking. De VGN schuift dus graag aan bij de overlegrondes over het Nationaal Preventieakkoord. Behalve dat we de belangen van onze eigen kwetsbare achterban behartigen, kunnen we ook bijdragen aan de communicatie met voor verleidingen kwetsbare laaggeletterden: de VGN beschikt over veel expertise.

Frank Bluiminck, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

3 REACTIES

  1. Ik dacht dat verstandelijk gehandicapten te maken krijgen met medicijnen die ook onder dwang kunnen worden toegedient (Wet zorg en dwang). Deze medicijnen zoals antidepressiva and antipsychotica zijn giftig en hebben ook een uitwerking op lichaamsgewicht (de werkzaamheid voor insuline word aangetast). Het zou toch netjes zijn als men niet de schuld van te dik zijn bij een levenstijlsprobleem neerlegt maar bij de (giftige) stoffen die men toedient.

    bewijs voor giftigheid van deze stoffen: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/4585#section=GHS-Classification&fullscreen=true (zyprexa)

  2. Lees alle reacties
  3. De Enschedese psychiater Joanneke van der Nagel,schrijft schokkende zaken maar is teveel onbenutte tijd niet de oorzaak van het overmatig gebruik van allerlei middelen. Teveel vrije en of onbenutte tijd ontstaat omdat er te weinig verzorgende mensen (6 bewoners op 1 verzorger’)zijn. Er is te weinig tijdbesteding overdag, ook wordt er veel koffie overdag gedronken en sommige bewoners hebben dus een overvloed aan tijd om andere bezigheden te ontwikkelen, zoals roken en drinken (als dat kan). Het probleem bestaat dus uit gebrek aan aandacht voor de bewoners. De ongezonde leefstijl wordt dus verder aangewakkerd door een gebrek aan gekwalificeerd personeel en daar moet wat aan gedaan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.