Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Braafheid loont

Braafheid loont in de gezondheidszorg. Kijk naar het Friese zorgkantoor, dat er geld voor de AWBZ bij krijgt als het aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Andere regio’s kunnen daar alleen maar van dromen.
Braafheid loont

Volgens aanbieders en zorgkantoren in het hele land is het AWBZ-budget te laag, maar de NZa bestrijdt dit. Achmea verloor hierover vorige maand zelfs een rechtszaak. Haar zorgkantoren in Overijssel, Drenthe en Flevoland krijgen er geen budget bij, omdat ze niet kunnen bewijzen dat cliënten door geldgebrek te weinig zorg krijgen.

Hoe heeft het Friese zorgkantoor dan wel extra geld losgekregen? Dankzij zijn keurig nette administratie en strenge contracteerbeleid. De NZa is er opgetogen over: “Zorgkantoor Friesland heeft een actief contracteerbeleid dat zich kenmerkt door maandelijkse afrekening op basis van gerealiseerde productie. Het zorgkantoor Friesland is het enige dat op deze wijze de AWBZ contracteert en heeft daarmee als geen ander een adequaat beeld van de ontwikkelingen in de laatste weken van 2007.” In het Friesch Dagblad vertelt woordvoerder Jan van Brouwers dat het kantoor “voortdurend aan het herverdelen” is op basis van de werkelijk geleverde zorg. Zo ziet de overheid het graag: zuinigheid met vlijt.

Goed gedrag is ook de conditie voor twee gunstige maatregelen voor zorgaanbieders: de korting op het tarief voor ondersteunende begeleiding wordt geen zeven maar drieënhalf procent en de voorlopige prijzen van de zorgzwaartepakketten – die overigens in 2008 nog niet tellen voor de uitbetaling – zijn hoger dan de vorige die de NZa publiceerde. Maar beide meevallers gelden alleen zolang de voorraad strekt. Zorgorganisaties die te veel uren ondersteunende begeleiding bieden, krijgen alsnog een lager tarief. Iets vergelijkbaars geldt voor de zorgzwaartepakketten (zzp’s). Als de zorgaanbieders met z’n allen te veel zorg aan hun cliënten willen geven, ofwel te veel dure zzp’s claimen, dan gaat de prijs weer omlaag. Want of er nu meer zorgvraag is of niet, het budget blijft gelijk. Zorg zolang de voorraad strekt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.