Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De juiste zorg komt met de juiste financiële prikkels op de juiste plek

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Ziekenhuizen met een sterke oriëntatie op de eerste lijn en vvt-sector draaien financieel slechter dan ziekenhuizen zonder zo’n profiel. Dat blijkt uit de BDO benchmark waarover Zorgvisie al berichtte. Om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen, zijn andere financiële prikkels nodig.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg heeft een sterke oriëntatie op Vitaal Vechtdal met vele preventieve en eerstelijnsinnovaties. Op de BDO-rangorde van 64 ziekenhuizen staat deze instelling op 34. Dat wil zeggen dat 33 ziekenhuizen in 2018 financieel beter presteerden. Voor zeven andere ziekenhuizen met een eerstelijns/vvt-profiel was het rangordenummer 42 Deventer, 44 Terneuzen, 48 Amsterdam Noord, 54 Heerlen Sittard, 59 Gorinchem, 61 Boxmeer en 64 Zoetermeer. Gemiddeld scoorden alle hier genoemde acht instellingen 51.

Financiële prikkel bepaalt succes

Het onderzoeksbureau Strategies in Regulated Markets (SiRM) ondersteunt de bevindingen van BDO op basis van vijftig interviews. Zij doet dat in haar rapport Gelijkgerichtheid stimuleert Juiste Zorg op de Juiste Plek dat Zorgvisie  onlangs besprak. SiRM concludeert dat geïnterviewden in steeds andere bewoordingen het volgende noemen: houd rekening met de financiële prikkels. Deze bepalen grotendeels het succes van initiatieven voor de Juiste Zorg Op De Juist Plek (JZODJP).

Twee voorbeelden:

  1. Een vakgroep cardiologie verplaatst zorg naar de eerste lijn. Zij ondersteunt huisartsen met consulten. Die verwijzen minder patiënten door. De vakgroep ontvangt hierdoor minder inkomen. Want de msb waarvan de vakgroep een onderdeel is, verdeelt de totale inkomsten op basis van onder meer het aantal behandelde unieke patiënten.  Ook al maakt de vakgroep evenveel uren als vroeger.
  2. Er zijn medisch specialisten die samenwerken in een regiomaatschap.  Zij willen enkele ingrepen in een bepaald ziekenhuis concentreren. Dit gaat ten koste van de omzet van een ander ziekenhuis. De financiële prikkel voor dat ziekenhuis belemmert hier JZODJP.

Tips

Kortom, BDO stelt vast dat JZODJP niet loont. Sirm concludeert dat dat komt door verkeerd afgestelde financiële prikkels. Op basis van hun bevindingen volgen hier enkele tips om de financiële prikkels voor ziekenhuizen  in de JZODJP-stand te krijgen.

  1. Maak de jaarbegroting op basis van dbc’s minder belangrijk. Vervang die door meerjarige afspraken tussen ziekenhuizen, msbs en zorgverzekeraar op basis van JZODJP-regiobeelden en transformatiefonds-uitkeringen.
  2. Vervang het interne inkomen-verdeelmodel over specialisten op basis van productie-indicatoren door een dagdelen-dienstenmodel. Hierbij ontvangen specialisten alleen op basis van dagdelen en ANW-diensten hun inkomen.
  3. Behoud bij electieve zorg zoals het plaatsen van een nieuwe heup wel productie-afspraken, maar hanteer die zonder direct verband met de eigen inkomsten van een specialist.

Ik hoop dat JZODJP slaagt door het zorgen voor de juiste financiële prikkels binnen ziekenhuizen, de eerste lijn en de vvt-sector. Deze blog ging alleen in op die voor ziekenhuizen. Ik kom nog terug op de twee andere sectoren.

 

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.