Eigen bijdrage heeft geen relatie met kwaliteit

De kosten voor de AWBZ zorg in natura zijn gestegen zonder dat het aantal cliënten is toegenomen. Hoe zit het dan met al die klachten over bezuinigingen en hoge eigen bijdragen?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Eigen bijdrage heeft geen relatie met kwaliteit

De kosten voor de AWBZ-zorg in natura zijn over 2010-2012 met 17 procent gestegen zonder dat er meer cliënten tegenover staan, werd onlangs bekend. Tegelijkertijd geeft iedereen van werkvloer tot bestuurder ‘de bezuinigingen’ de schuld van ‘noodzakelijke’ maatregelen als ontslagaankondigingen en sluiting van verzorgingshuizen. En dat terwijl de financiële reserves weer gegroeid zijn.

Aan de andere kant doen verhalen de ronde dat vanwege de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg ‘kinderen’ hun vader of moeder in kommervolle omstandigheden thuis laten wonen met het oog op de erfenis, ook als ze zo afhankelijk van zorg zijn dat verhuizing naar

6
55

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

 1. Mw. Willemse schrijft in haar inderdaad zeer interessante blog:
  ‘Het blijkt dat voor de berekening van de eigen bijdrage 8 procent van de grondslag sparen en beleggen (vanaf ruim 21.000 euro) wordt meegenomen ten opzichte van 1,2 procent normaliter.’
  Ik neem aan dat ze daarmee bedoelt dat 8 procent van het eigen vermogen als inkomen geteld wordt? Weet HvdK dat misschien te bevestigen?

 2. Lees alle reacties
 3. Zolang er geen transactie tussen client en behandelaar is; ook niet in financiële zin dan blijft alles collectief gefinancierd. De eigen bijdrage wordt immers geïnd door het CAK (of de zorgverzekeraar) en is veelal inkomensafhankelijk. Daarom kan de behandelaar ook niet zelf innen. Van een zuivere klant leverancier relatie is geen sprake in de zorg. Dus obv daarvan wordt kwaliteit dan ook niet afgedwongen. Sterker: uit je klachten tegen een behandelaar of instelling dan luidt het weerwoord vaak: ‘maar het heeft u toch ook niets gekost.’

 4. #3 uw conclusie dat mensen met een beperkt eigen inkomen de verhogingen het hardst treffen kan ik onderschrijven.
  als voorbeeld:
  Alleenstaande heeft 13.000 AOW plus 20.000 pensioen
  en 40.000 spaartegoed
  (Dit is het gemiddelde AOW’r plaatje)
  bij de huidige belastingdruk voor 65 plussers is dat rond de 2500 netto per maand
  Na aftrek van de heffingskorting blijft er een fictief spaartegoed over van 19.000
  Deze alleenstaande AOW’r zal geconfronteerd worden met een eigen bijdrage van 1.865 per maand.
  Wanneer we rekening houden met de zorgpremie dan blijft er rond de 500 per maand over. Interen op het spaargeld ligt voor de hand.

 5. afgezien van de cijfers, daarin heb ik onvoldoende inzicht, moet ik er op wijzen, dat niet de bovenste, maar de onderste inkomensgroepen het meest van hogere eigen bijdragen te duchten hebben. juist mensen met een beperkt eigen inkomen naast de AOW merken verhogingen het hardst, omdat juist voor hen veel vrijstellingen, toeslagen en subsidies niet meer beschikbaar zijn.
  daarnaast constateer ik, dat veel ouderen zelf aarzelen hun ‘appeltje voor de dorst’ aan te spreken, omdat zij toch vooral voor ‘de kinderen’ gespaard hebben.

 6. interessant verhaal
  alleen ben ik bang dat u cijfers die u gevonden heeft bij het CAK niet terecht zijn.
  uw voorbeeld 1]
  ongehuwd 85 jaar jaar inkomen 40.000
  (zonder eigen vermogen in box 3)
  eigen bijdrage voor ‘zorg met verblijf ‘ € 2.145, 54 per maand
  uw voorbeeld 2]
  ongehuwd 85 jaar jaar inkomen 60.000
  (zonder eigen vermogen in box 3)
  eigen bijdrage voor ‘zorg met verblijf ‘ € 2.248.60 per maand
  Ook bij beide partners opgenomen met een verzamelinkomen van € 60.000,- kom ik op de maximale bijdrage
  Aardig is om te zien of Eigen Vermogen in box 3 invloed heeft.
  In uw voorbeeld 1] betaalt de alleenstaande meneer of mevrouw met een jaarinkomen van € 40.000 en € 15.000,- spaartegoed al € 2.245,- per maand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.