Empowerment begint met informatie delen

Mijn vader werkte bij farmaceut Organon op de registratie-afdeling van geneesmiddelen. Bij ons thuis werd dus regelmatig over medicatiemiddelen en therapieën gesproken. Toen ik later bij de huisarts zat vanwege een hardnekkige ontsteking kwam dat van pas. Dacht ik.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Empowerment begint met informatie delen

Na mijn toelichting over de klachten pakte de dokter een formulier en zei amoxicilline voor te schrijven. ‘Dat is toch een breedspectrum antibioticum?’, vroeg ik. ‘Betekent dat dat het niet duidelijk is waar de oorzaak zit?’ De huisarts keek me aan en zei: ‘Als jij denkt het beter te weten, heb je hier een blanco formulier en mag je het zelf invullen.’ Hij was echt boos en duidelijk niet gewend dergelijke vragen te krijgen. Het was het jaar 1986.

Dialoog

25 jaar later zat ik met een familiegenoot op de poli neurologie. De aanleiding waren ziekte-van-Lyme-klachten, opspelend en verontrustend, ook

1
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Er is voor de patient een haast ondoordringbaar woud van informatie op internet. Google op een aanduiding, bijv. psoriasis, en je krijgt meer dan een miljoen resultaten. Het is van belang daar de goeden uit te vinden. Daar kan de zorgverlener in helpen.Dat betekent naast de primaire rol van zorgaanbieder de zorgverlener ook gids wordt: ‘from sage on the stage to guide on the side’. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die de zorgverlener in die begeleidende rol kunnen bij staan, zoals kiesbeter.nl en thuisarts.nl. Die bieden de patient een overzicht van de aandoening en links naar nuttige sites, zoals die van de betreffende patientvereniging. Misschien moeten zorgverleners standaard op verwijsbrieven, ontslagbrieven, recepten standaard printen: zie ook thuisarts.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.