Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe creëer je excellente patiëntwaarde?

Fred van Eenennaam
Lotte Oudt
Meer dan honderd initiatieven hebben zich vanaf 2014 gefocust op het creëren van uitstekende patiëntwaarde door het implementeren van Value-Based Health Care (VBHC).
Foto Diabeter met Prof. M. Porter.jpg

Als chairman van VBHC Center Europe ben ik verheugd met kwaliteit en aantallen van de inspirerende VBHC initiatieven. Diabeter, ‘Desired care during the last phase of life’, Santeon en ‘A virtual astma clinic for children’ zijn slechts een greep van de inspirerende initiatieven die een aanmelding hebben ingediend voor de VBHC Prize. Al deze initiatieven hebben hun eigen invalshoek waar we veel van kunnen leren.

Opschaalbare diabetes zorg over de gehele zorgcyclus
Diabeter (winnaar VBHC Prize 2017) zet de kinderen en jong-volwassenen met diabetes centraal in het organiseren van de zorg over de gehele zorgcyclus. De kliniek is geheel georganiseerd volgens de methodologie van VBHC, namelijk als een Integrated Practice Unit. Een multidisciplinair zorgteam (artsen, verpleegkundigen en psychologen) draagt samen de zorg en verantwoordelijkheid voor de patiënten met diabetes type 1 op zowel psychisch als lichamelijk niveau.

Diabeter maakt gebruik van E-health waarmee patient-relevante uitkomsten gemeten, geëvalueerd en uiteindelijk verbeterd worden. Naast de verbeterde uitkomsten, hebben de veranderingen geleid tot gemiddeld 8.6% lagere zorgkosten dan reguliere diabetes type 1 zorg. In de afgelopen jaren is Diabeter enorm opgeschaald naar vijf klinieken in Nederland. Door de internationale contacten van Diabeter en de overname door Medtronic ligt internationale uitbreiding binnen handbereik.

Patiëntgerichtheid: Hoge kwaliteit van leven in de laatste levensfase
Het initiatief ‘Desired care during the last phase of life’ (winnaar VBHC Patient Outcomes Award 2017) is een uniek initiatief. Anders dan het beter maken van patiënten en het vergroten van kwaliteit van leven, is dit initiatief gericht op het verbeteren van zorg voor palliatieve patiënten.

De nadruk ligt hier op het begeleiden van de patiënt en de familie in het overlijdensproces. Het initiatief richt zich dan ook op het vroegtijdig identificeren van de palliatieve fase door het meten van uitkomsten en multidisciplinaire samenwerking. Hierdoor kunnen de patiënt en familie meedenken over het zorgproces.

Echte teamsport met internationale focus
Santeon (winnaar VBHC Collaboration Award 2015 & 2017) is een grootschalige samenwerking tussen zeven zelfstandige ziekenhuizen. Santeon groeit zichtbaar mee met de VBHC ontwikkelingen in Europa. Prof. Michael Porter gebruikt Santeon dan ook internationaal als een uitmuntend VBHC voorbeeld: zelfstandige ziekenhuizen die samenwerken om de best mogelijke zorg te leveren.

Middels scorekaarten gespecificeerd voor vijf medische conditie worden binnen een multidisciplinair team de patiëntrelevante uitkomsten gemeten, gedeeld en verbeterd. De overkoepeling van ziekenhuizen zorgt ervoor dat specifieke zorg geleverd wordt vanuit het ziekenhuis met de beste expertise en uitkomsten.

Kostenbesparing zonder afknijpen
De virtuele astma kliniek (winnaar VBHC Cost-effectiveness Award 2017) van Radboud UMC is een internetportaal waar onder anderen patiëntuitkomsten inzichtelijk zijn voor de patiënt, familie en het medische team. VBHC initiatieven streven naar het behalen van de beste patiëntrelevante uitkomsten tegen zo laag mogelijke zorgkosten per patiëntepisode. Door de zorg voor astmapatiënten met dit internetportaal, genaamd ‘De Luchtbrug’, op afstand in de gaten te houden zijn het aantal ziekenhuisbezoeken en opnames sterk verlaagd. Naast lagere zorgkosten, zijn de lasten voor de patiënt en familie vanuit een financieel en maatschappelijk oogpunt ook aanzienlijk lager.

VBHC Community
Wat we kunnen leren van deze initiatieven voor het creëren van excellente patiëntwaarde is het van belang van:

  1. Het centraal zetten van de patiënt & familie vanuit de medische conditie over de volledige zorgcyclus;
  2. Het werken als team wat gezamenlijk verantwoordelijk is voor de patiënt;
  3. Het focussen op het verbeteren van patiënt-relevante uitkomsten en het verlagen van de kosten;

Uit de verschillende aanmeldingen kwam naar voren dat de VBHC community rijk is aan internationale contacten die het uitwisselen van best practices, ervaringen en kennis mogelijk maken. We zien dat de kennis en vaardigheden van VBHC implementatie in Europa sterk groeit: de lat ligt hoog voor de VBHC Prize 2018 aanmeldingen!

Meer informatie:
–        Meer inspirerende initiatieven zijn te vinden op www.vbhcprize.com
–        Volgend jaar VBHC Prize: Het VBHC Prize Event 2018 vindt plaats op 26 april: Save the Date! Aanmeldingen worden vanaf 1 september geaccepteerd. Meer informatie vindt u op www.vbhcprize.com.
–        Mocht u zich willen aansluiten bij de hard groeiende VBHC community, kijk dan voor meer informatie op www.vbhc.eu.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.