Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gegevensuitwisseling heeft centrale regie nodig

Jan Christiaan Huijsman
Strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis
Jan Christiaan Huijsman kijkt met respect naar Denemarken, waar al in 2003 een nationaal epd werd ontwikkeld. Inmiddels zijn stelselmatig stappen gemaakt met volledige digitalisering in de zorg, nationale zorgdatabanken, apps, allemaal op basis van vroegtijdige realisatie van primaire gegevensuitwisseling.
Jan Christiaan Huijsman
Jan Christiaan Huijsman is strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis. Foto: Stijn Rademaker
Premium

Vele bestuurders, beleidsmakers en experts

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem een (proef)abonnement op Zorgvisie. Na een maand stopt het gratis proefabonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Gevensuitwisseling heeft centrale regie nodig, blogt Jan Christiaan Huijsman. Ik weet niet goed wat dat is. Centrale regie bestaat ook niet in Nederland omdat ons stelsel decentraal en gefragmenteerd is. En er zijn dan meerdere vormen van regie nodig, die weer regie op regie vragen. En hoe zorgen we voor ‘duurzame implementatie’?

   Ik weet niet goed wat ‘regie’ is:
   – wetgeving?
   – zorginkoop?
   – landelijke akkoorden?
   – concurrentie (innovatie) gedreven samenwerkingsverbanden?
   – business cases / SROI?
   – subsidies? – en in welke vorm dan?
   – gebruik maken van omstandigheden/situatie-gedreven noodzaak (corona, huisartsentekort, personeelsgebrek – never waste a good crisis)?

   Kijk naar landelijk succesvol opgeschakelde innovaties: huisartsenposten, veilige zorgmail, digitaal verwijzen en overdragen, digitale radiologie, digitaal declareren / DBC, digitaal indiceren/classificeren (Omaha), … Veelal was combinatie van bovenstaande ‘vormen van regie’ nodig.

   PGO is bijvoorbeeld innovatie die we gezien maatschappelijke, personele en financiële ontwikkelingen keihard nodig hebben. Koppel dus urgentiebesef en visie aan implementatie en opschaling. Breng daarbij maatschappelijk relevante en voor mensen, naasten, professionals en zorgaanbieders zinvolle use en business cases in, zoals instellingsoverstijgende zorgpaden en netwerkzorg. Dan zijn zorgaanbieders niet alleen subsidiegedreven bezig maar ook intrinsiek gemotiveerd.

   Regie: Verleid en help early adopters met implementatie-subsidie gerelateerd aan zinvolle business cases en dwing achterblijvers met wetgeving en zorginkoop.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.