Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het nieuwe normaal, ook voor Zorgvisie

simonbroersma2
Na twee maanden van acute coronacrisis in Nederland, breekt nu een nieuwe fase aan. Zo ook voor Zorgvisie. We blijven schrijven over bijvoorbeeld de heropening van verpleeghuizen en de opstart van de reguliere zorg om zo onze abonnees op de hoogte te houden van alles wat er in de zorg speelt. Wel gaan we de betaalmuur weer gebruiken.
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Stijn Rademaker

‘Een crisis (meervoud: crises) is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt.’ Dit is de eerste zin van de Wikipediapagina over het woord crisis. Als je dit leest, weet je: het is crisis in Nederland en de rest van de wereld.

Hulp van alle kanten

In de eerste fase van de coronacrisis ontstond een groot gevoel van saamhorigheid. ‘We zetten met elkaar de schouders eronder. We wassen dit varkentje samen.’ Alles en iedereen deed wat ‘ie kon om de crisis te bezweren; 20.000 mensen meldden zich aan als extra handen voor de zorg. Mondkapjes, vuurwerkbrillen en oude babyfoons werden alras ingezameld om de zorg te helpen hun werk uit te kunnen voeren en heel Nederland klapte voor de helden van de zorg.

Vanuit Zorgvisie besloten we om ook te helpen. En wel door datgene te doen waar we het beste in zijn: goede, journalistiek onafhankelijke artikelen schrijven en verspreiden. De betaalmuur op onze website verdween, waardoor berichten niet alleen voor abonnees, maar voor iedereen toegankelijk waren. Twee maanden lang schreef onze redactie, vanuit huis, stukken over bestuurlijke continuïteit, beschermingsmiddelen, inrichting van de crisiszorg, de sluiting van verpleeghuizen, enzovoort, enzovoort. Dit alles om te controleren – een vitale functie van de media – en om de zorg te helpen.

Nieuwe fase

Nu gaan we een nieuwe fase in. Het kabinet heeft een voorlopige routekaart gepresenteerd om de samenleving weer op te starten. Scholen gaan weer open voor alle kinderen, het openbaar vervoer zal weer een volledige dienstregeling krijgen en mensen met contactberoepen mogen geleidelijk hun werk hervatten.

Voor Zorgvisie breekt ook een nieuwe fase aan. We zullen voor u als abonnee blijven schrijven over het structureel ophogen van de ic-capaciteit, de heropening van de verpleeghuizen, de opstart van de reguliere zorg en alle andere onderwerpen die van belang zijn voor u om uw werk nog beter te kunnen doen. Corona blijft u en ons nog lange tijd bezighouden. Of, zoals Conny Helder in Zorgvisie magazine 04, dat op 22 mei op de mat valt, stelt: de sprint wordt een marathon. Toch gaat de samenleving langzaamaan naar het nieuwe normaal. Daar doen wij ook aan mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.