Inkomensgroei aan de top

Het snelst groeiende beroep van Nederland sinds 1996 is 'manager van een zorginstelling'. Dat bleek vorige week donderdag uit CPB-cijfers. Een dag later kwam het bericht dat topfunctionarissen in de zorg niet blij zijn met de verlaging van topinkomens door de Wet Normering Topinkomens (WNT). Een discussie over de groei van zorgkosten wordt hiermee weer eens aangezwengeld.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Inkomensgroei aan de top
Foto: Reed/Jan Willem Schouten

Na jaren van ongebreidelde groei krimpt de werkgelegenheid in de zorg sinds 2013 gestaag. Het kabinetsbeleid is er voor de toekomst op gericht om de groei in de zorg zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Dit leidt ertoe dat veel zorgmedewerkers na drie tijdelijke contracten de sector verlaten. Jonge mensen met flexibele contracten vangen de klappen van de krimp op. Voor de oudgedienden is de mobiliteit van baan naar baan vrijwel helemaal tot stilstand gekomen. Cao’s in de zorg komen slechts na jaren van moeizame onderhandelen tot stand en bieden hooguit één of twee procent loonsverhoging.

Overhead

Als

1
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Wat een onzinnig betoog. De snelst groeiende beroepsgroep zijn de zorgmanagers, de tweede of derde laag in de organisatie. De WNT geldt uitsluitend voor topfunctionarissen, bestuurders, de hoogste laag in de (zorg)organisatie. Die toplaag groeit niet, maar krimpt, door fusies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.