Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Integer

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Aan de zorg valt leuk te verdienen, als je een beetje creatief bent. Hoe goed het zorgstelsel ook lijkt te zijn dichtgetimmerd, er zijn altijd gaatjes te vinden.
Carina_450.jpg

Bijvoorbeeld bv’s.

Bv

De ‘crematoriumrel’ die nu is uitgebroken, gaat over de verkoop van een bv waarin de bedrijfsactiviteiten van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie waren ondergebracht. Ook op andere manieren kan de winst van bedrijfsactiviteiten in de zakken van bestuurders stromen. U herinnert zich vast nog voormalig Icare-bestuurder Bart V., die zichzelf miljoenen hoopte toe te schuiven door vastgoedtransacties in de thuiszorg. Hij verkocht onder andere de Icare Thuiszorgwinkel aan een bv, waarop deze bv de Thuiszorgwinkel weer terug verhuurde aan Icare thuiszorg. Bart V. is hiervoor en voor andere bv-constructies in 2014 in hoger beroep veroordeeld.

Wachtgeld

Met wachtgeld zijn ook leuke dingen te doen. Sommigen maken het wel heel bont. Een zaak die nu loopt, is die tegen oud-bestuurder Rob Z. van Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen. Hij ontving wachtgeld van het intussen gefuseerde ADRZ-ziekenhuis en ging intussen stiekem aan de slag als interimmer. Hij zou het ziekenhuis desgevraagd hebben wijsgemaakt deze klus voor een salaris van slechts 40.000 euro te klaren. Via een achterdeur zou Z. fors hebben verdiend aan een Engels bv-netwerk. Intussen balanceerde het ADRZ jarenlang op het randje van de financiële afgrond.

Gedrag

Genoemde voorbeelden zijn, hopelijk, uitwassen. Maar je kunt je afvragen hoe ver je als bestuurder de regels wilt oprekken. Het gaat tenslotte om zorggeld. Bijeengebracht door ons allen in de hoop dat dit aan de beste zorg wordt besteed, als het nodig is. Hoe ethisch is het dan informatie achter te houden bij gedwongen vertrek? Zo zijn er bestuurders geweest die dan toch nog een bedrag aan ettelijke tonnen euro uitonderhandelden, want ja: inkomstenderving. En vervolgens al gingen ze binnen enkele maanden aan de slag bij een nieuwe werkgever. Alwaar zij hun functie natuurlijk niet gratis uitoefenen.

Beloning

Gezondheidszorg is niet bedoeld om grof aan te verdienen. Winsten die terugvloeien naar de zorg: geen enkel probleem. Ook is er niets op tegen dat bestuurders van complexe zorginstellingen goed krijgen betaald voor hun prestaties. Maar is het een prestatie zorginstellingen laten fuseren terwijl dat niet aantoonbaar leidt tot kwaliteitsverbetering? Of zelfs tot een slechtere financiële positie? Het maakt de zorg duurder, dat meestal wel.

Zorgbesturen

Om met een positieve noot te eindigen: zorgbestuurders tonen steeds meer bereidheid na te denken over hun eigen functioneren en zichzelf daarop willen laten beoordelen. De NVZD  stelt de leden verplicht zich te laten accrediteren. De ALV heeft dat op 12 april besloten. Het gaat nog niet zo hard, tot nu toe zijn 130 bestuurders geaccrediteerd. Eind 2018 zouden dat er 500 moeten zijn. Misschien is het vervelend of confronterend om 360 gradenevaluaties te moeten ondergaan , maar daar moet je tegen kunnen op zo’n positie. Trouwens, de rest van werkend Nederland heeft al lang te maken met functioneringsgesprekken. Waarom zou dit niet voor zorgbestuurders gelden? 

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.