Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kabinet kiest met pgb-bezuiniging de weg van de minste weerstand

Het persoonsgebonden budget (pgb) geeft de patiënt/cliënt de mogelijkheid om de zorg die hij of zij nodig heeft zelf in te kopen. Hierbij heeft de patiënt de regie en maatwerk is gegarandeerd. Meestal is de zorg vanuit een pgb goedkoper dan zorg in natura. Daarnaast vormt het pgb een hefboom voor de marktwerking die het kabinet nastreeft. Kortom, genoeg redenen om het pgb uit te breiden in plaats van te beknotten.
Kabinet kiest met pgb-bezuiniging de weg van de minste weerstand

Oorzaken overschrijdingen

De overschrijdingen van het budget zijn natuurlijk niet te ontkennen. Het is belangrijk om te kijken waar de groei vandaan komt. Natuurlijk is er de dubbele vergrijzing en zijn er andere factoren waardoor de vraag naar zorg toeneemt. De groei van het pgb komt ook doordat instellingen die aan het plafond zitten van hun – met het zorgkantoor afgesproken – budget, mensen adviseren een pgb aan te vragen waarmee zij de zorg bij hen in kunnen kopen, terwijl deze mensen een voorkeur hebben voor zorg in natura. Hiermee is het pgb eigenlijk in de loop der jaren vervuild. Maar zo krijgen de patiënten wel de zorg die ze nodig hebben en de instellingen extra omzet. De overschrijding van het pgb-budget komt dus voor een groot deel voort uit het feit dat de zorgkantoren er niet in slagen voldoende zorg in te kopen.

Zorgbehoefte blijft

Mensen met een pgb hebben gewoon zorg nodig en zijn daarvoor geïndiceerd. Het opheffen van hun pgb verandert niets aan die zorgbehoefte. Deze ex-pgb-houders zullen weer een beroep doen op zorg in natura. Hierdoor zullen er wachtlijsten ontstaan, tenzij de zorgkantoren meer zorg kunnen inkopen. De patiënt is dus wederom de dupe.

Schoon het pgb op

Ik pleit ervoor het pgb op te schonen. Dit kan door de mensen die nu gedwongen worden een beroep te doen op een pgb terwijl ze zorg in natura wensen, deze zorg in natura via het zorgkantoor te geven.De mensen die zelf de regie willen en kunnen voeren, moeten gebruik kunnen blijven maken van het pgb.

Druk op zorgkantoren neemt toe

Het voornemen is nu te bezuinigen op een goede financieringswijze van zorg (het pgb). Als communicerende vaten zal de druk op de zorgkantoren toenemen; de vraag naar die zorg neemt immers niet af. De politiek loopt hiermee weg van de inhoudelijke keuzes welke vorm van zorg wel en niet vergoed wordt. Feitelijk schuift ze die vooruit totdat de wachtlijsten weer onaanvaardbaar lang zijn. Maar ja, dergelijke keuzes maken, is politiek en maatschappelijk een veel moeilijker en gevoeliger opgave. Daarom wordt nu – over de rug van de patiënt – de weg van de minste weerstand bewandeld.

Jacques Loomans, directeur Zorgbelang Noord-Holland

Lees meer

Gastweblogs

5 REACTIES

 1. Ik betreur de wijze waarop het PGB in een teneur zetting wordt neergezet. Het lijkt erop dat alle PGB houders de dupe worden van het negatieve nieuws.Dat het PGB heel veel goeds in de zorg heeft opgeleverd vindt nauwelijks gehoor. Ik werk als zorgverlener voor 7 clienten en als ik zie wat dit heeft opgeleverd aan goede zorg maar ook verbeteringen in gezinnen en wat vele malen minder heeft gekost als deze zorg via instellingen hadden moeten plaats vinden. Er is een tendens ontstaan dat fraude alleen maar bij zorg in PGB voorkomt terwijl fraude in elke vorm van zorg aanwezig is. Ik verzorg naast de zorg die ik lever ook alle PGB,s voor deze gezinnen en ik kan u verzekeren dat er geen euro hiervan wordt gefraudeerd. Wat ik er mee wil aangeven is dat er ook eerlijke en betrouwbare mensen in deze wereld leven en dat het belangrijk wordt niet de mensen aan te pakken die eerlijk en gedegen met zorg omgaan maar mensen aan te pakken die misbruik maken van deze vorm van zorg. Waarom zouden goede en eerlijke mensen onder mensen die oneigelijk gebruik van het PGB hier onder moeten lijden????

 2. Lees alle reacties
 3. Heeft u een pgb en géén verblijfsindicatie (op uw indicatiebesluit kunt u lezen of u een indicatie hebt voor een zorgzwaartepakket of niet) bel dan met de fracties en vertel wat het voor u betekent als u straks geen pgb meer heeft.
  Telefoonnummers
  CDA: 070 – 318 25 10
  VVD: 070 – 318 30 35
  PVV: 070 – 318 28 67
  Heb alle 3 politieke partijen aan de lijn gehad en….
  Ze komen niet verder dan hun theorien. Op mijn directe praktische vragen hebben ze geen ander antwoord dan…. dat ze daarom nog 2,5 jaar de tijd genomen hebben om voor dat soort dingen oplossingen te zoeken. En mogelijk kunnen er via ZZP of als mensen als zelfstandigen constructies verzinnen op die manier nog oplossingen gezocht worden… Kortom er komt een berg burocratie bij. Op mijn vraag op welke manier het opleiden en in dienst nemen van 2000 mensen in de zorg goedkoper is dan mensen die het werk nu voor veel minder doen geven ze geen antwoord. De besparing zit enkel in de mensen die door de maatregel straks geen recht meer hebben op zorg, die moeten die hogere kosten gaan compenseren is het antwoord.
  Dus de mensen met een hogere zorgvraag gaan duurdere zorg krijgen om de mensen met een lagere zorgvraag uit het zorgvraag te gooien. Dat is de hele politieke gedachte. Er worden straks minder mensen geholpen van hetzelfde geld. Logisch toch?

 4. @ Portengen. Als je bedoeld dat patiënten zorg onthouden die ze nodig hebben goedkoper is dan patiënten de zorg geven waar ze een nuttig en productief leven mee kunnen leiden, dan ben ik het helemaal met jou eens. Blijft staan dat PGB’s goedkoper zijn voor een vaste eenheid zorg.

 5. Het blijft onbegrijpelijk dat een iedereen maar blijft beweren dat de pgb-zorg vanwege een lager tarief dan de zorg in natura goedkoper zou zijn. Bedenkt dan niemand dat de kosten van een zorgvorm bepaalt worden door de prijs maal de hoeveelheid zorg die geconsumeerd wordt. Daar de indicaties bij zorg in natura landelijk maar voor 55% uitgenut worden, terwijl dit bij een pgb boven de 95% ligt is het toch een eenvoudige rekensom om te kunnen stellen dat het pgb maatschappelijk veel meer kost dan de zorg in natura? Zal wel politiek geen gewenste informatie zijn.

 6. Volgens mij helpt dit blog niets. Het is duidelijk dat de afschaffing van de PGB’s de zorg minder klantvriendelijk en duurder zal maken tenzij zorg op grote schaal aan de zieken zal worden ontzegd. We zijn toeschouwers van een verschrikkelijk politiek proces dat ten koste gaat van het welzijn van de Nederlanders. We moeten achterhalen wat er zich in de achterkamertjes heeft afgespeeld om dit spel te begrijpen. Het zou Zorgvisie sieren als ze ons een inkijkje zouden gunnen. De relaties zijn er al, nu moet Zorgvisie ze nog inzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.