Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Life Miles

Spaaracties zoals Air Miles en FreeBees zijn sinds jaar en dag succesvolle marketingformules voor supermarktketens en tankstations. Zorgverzekeraar Menzis heeft sinds kort ook een spaaractie die “SamenGezond” heet. De klanten van Menzis krijgen hierbij geen bonuspunten voor getankte liters of aangeschafte boodschappen, maar voor gezond leven.
Life Miles

Menzis-verzekerden vullen op een internetformulier een aantal zaken in en scoren op die manier bonuspunten. Zo levert een vinkje bij de stelling “Ik leef gezond” 25 ‘SamenGezond-punten’ op. “U bent mantelzorger” en “Ik sport” leveren bij een bevestigend antwoord respectievelijk 50 en 75 punten op. Het maximaal te behalen puntenaantal is 5000 en dat komt overeen met 250 euro aan korting. Van deze korting kan slechts 30 tot 35 euro uitgegeven worden aan het eigen risico of in de aanvullende verzekering. De rest kan op de site van de verzekeraar aan wellnessarrangementen en dergelijke worden gespendeerd.

Stijgende zorgkosten

Menzis-bestuurder Roger van Boxtel zegt dat de actie bedoeld is om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Hiermee hebben we in Nederland de absolute wereldprimeur. Nergens anders ter wereld zetten verzekeraars zo creatief in op preventie. Helaas zal de Menzis-actie mijns inziens de zorgkosten niet temperen.

Controle

Ten eerste is daar de voor de hand liggende vraag: ‘wie gaat dat controleren?’ Menzis niet in ieder geval. Volgens Van Boxtel gaan ze misschien in de toekomst steekproefsgewijs controleren. Een rokende veeleter die nooit sport kan net zo goed vinkjes op een internetformulier zetten als ieder ander. Menzis beloont dus alleen en straft niet. Iedere pedagoog weet hoe weinig succesvol dergelijke aanpak is.

Beloning

Ten tweede is er de hoogte van de beloning. Verstokte rokers zijn bereid astronomische bedragen te betalen voor een pakje sigaretten. Zal een korting van hooguit dertig euro op hun verzekeringskosten hen echt bewegen de verslaving te verbreken?

Ongezond leven

Ten slotte is het in academische kringen bekend dat de zorgkosten voor een gezond persoon en de kosten voor een ongezond persoon niet zoveel schelen. Een ongezond persoon gaat veel eerder dood dan een gezond persoon en daardoor komen de kosten aan het einde van het leven min of meer gelijk uit.

Air Miles

Is het dan een slechte actie van Menzis? Nee, want de gedachte erachter is positief. En het zal ook niet slecht zijn voor de zaken. Inmiddels doen al 12.000 Menzis-verzekerden mee. Daarmee is het bijna net zo’n goede klantenbinder als de Air Miles van Albert Heijn. En dat is zelfs voor een zorgverzekeraar ‘zonder winstoogmerk’ goed nieuws. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Weblog Wouter van den Elsen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.