Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maat houden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ab Klink kwam deze week uit de bus als ‘tweede beste bewindsman’. Weekblad Vrij Nederland ondervroeg hiertoe zeven fractievoorzitters. Ruim honderd ziekenhuizen hebben een minder hoge pet op van de VWS-minister. Althans van zijn plannen voor maatstafconcurrentie.
Maat houden

NVZ vereniging van ziekenhuizen en elf mede-eisers daagden Klink recent voor de rechter. Enige zorgen mag Klink zich wel maken. De vorige rechtszaak, over de overheidsbijdrage arbeidskostenontwikkeling, won NVZ en dat kostte VWS 36 miljoen.

Deze keer beoogt de NVZ afschaffing van maatstafconcurrentie. Klink meent het goed met de ziekenhuizen, zegt hij. Ze mogen eerst een paar jaar oefenen met maatstafconcurrentie op dbc’s die in de wacht staan om te worden overgeheveld naar de vrije markt. De maatstaf is dan de landelijk gemiddelde prijs van een dbc. Onder dat bedrag kunnen ziekenhuizen met elkaar concurreren op prijs. Klink wil zo bovengemiddeld dure ziekenhuizen dwingen goedkoper te werken. Wie onder het gemiddelde blijft, wordt beloond.

Critici vrezen dat daardoor het jaarlijkse prijsniveau daalt. Waarmee slechte, goedkope zorg wordt beloond en dure kwaliteitszorg niet. Daarnaast leidt het systeem tot een enorme hoeveelheid extra administratie. Een ander risico is de gevoeligheid van het systeem voor collectieve manipulatie: aanbieders drijven samen de prijzen op.

Toch zijn er ook voorstanders. Zij denken juist dat ziekenhuizen meer gaan investeren in kwaliteit en service. Te dure ziekenhuizen kunnen het tekort gemakkelijk compenseren door hun productie te verhogen. Omdat in het nieuwe systeem integrale kosten worden vergoed, leidt een kleine productiestijging boven het break-even point al direct tot veel meer winst.

Of het allemaal tot kostenbeheersing gaat leiden, is de vraag. Zowel voor- als tegenstanders vrezen dat de kosten snel zullen stijgen en dat het volume enorm wordt aangejaagd. Waarmee de vraag wie er verantwoordelijk is voor de toename van het zorgvolume weer op tafel ligt. Niet voor niets wil de NVZ in haar dagvaarding de minister dwingen ook die vraag te beantwoorden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuizen dagvaarden minister Klink

‘Maatstafconcurrentie lokt ongewenst gedrag uit’

Overschrijding maatstaf is economisch delict

Bodemprocedure NVZ over volumeraming

Klink tweede beste volgens fractieleiders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.