Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Malieveld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
O jee, de lente zou dit jaar wel eens heet kunnen worden. En anders de zomer wel, of toch de herfst.
Malieveld

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de voorzet al gegeven. Hij verwacht dat het Malieveld zal volstromen met zorgverleners die protesteren tegen de reorganisatie van de AWBZ. Slim gedaan, want wie de zorg na aan het hart ligt, komt er nu niet onderuit om op zijn minst naar Den Haag af te reizen. Anders is het blijkbaar niet belangrijk genoeg. En kan Van Rijn mooi concluderen dat men het met hem eens is.

Protest
De mensen die straks al dan niet massaal zijn toegestroomd, weten bovendien nu al dat hun protest geen effect zal hebben. Want dat zei de staatssecretaris ook: hij zal zijn bezuinigingsplannen goed gaan uitleggen. Dus: u bent tegen? Nou, dan leggen wij het gewoon nog een keer voor u uit. Van Rijn wil het AWBZ-budget voor dagbesteding en thuiszorg overhevelen naar de gemeenten en er een verzekering van maken. Wat overblijft in de AWBZ is de langdurige zorg voor mensen met een zorgzwaarte van zzp-5 en hoger. De gemeenten moeten nu dagbesteding en thuiszorg gaan uitvoeren, maar het budget is wel alvast 20 procent gekort. Volgens Van Rijn moet dit omdat anders de ouderen- en gehandicaptenzorg onbetaalbaar worden. Hij probeert zoveel mogelijk draagvlak te krijgen door met de veldpartijen een plan te ontwikkelen. Dat duurt langer dan hij dacht: het plan was niet voor kerst klaar, maar is nu uitgesteld tot maart.

Alfahulpen
Mooi, dan is er tenminste tijd om de gemeenten uit te leggen dat het geen pas geeft om goedkope alfahulpen in te zetten bij mensen die met steeds zwaardere zorgbehoefte thuis moeten blijven wonen. Het is al zo moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te krijgen en te behouden voor de thuiszorg. Om nog maar te zwijgen over de verpleeghuiszorg. Dit is slecht voor patiënten en voor zorgverleners. De regering vindt het toch zo belangrijk dat mensen zo lang mogelijk thuis in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen? Als dat zo is, zorg dan voor goede zorg. Anders is het blijkbaar niet belangrijk.

13 REACTIES

  1. Wat het betekent om thuis de zorg te geven gaat inmiddels de wereld over dmv de voortdurend bekroonde film Amour.
    Verplichte kost voor ieder die de huidige plannen maakt, uitvoert en ontvangt.
    Reageren kan op allerlei manieren; kies daarom wat het beste bij u past, gebruikmakend van uw netwerk.
    Addy

  2. Lees alle reacties
  3. Ik verbaas mij over de media, die uit een evenwichtig interview met Martin van Rijn één reactie de boventoon laten voeren, namelijk dat de Staatssecretaris het niet voor onmogelijk houdt, dat er demonstraties komen (hij zei dus niet dat hij demonstraties verwacht!).
    En dat na een bijna 10 minuten durende uitnodiging aan alle veldpartijen om samen te zoeken naar een gemeenschappelijke visie om de AWBZ-zorg betaalbaar te houden. Het kan niet anders dan dat we de kosten binnen de perken houden (dat zal iedere staatssecretaris van welke huize dan ook moeten doen) en laten we dan voorlopig even blij zijn, dat we nu een Staatssecretaris hebben die de samenwerking met het veld nadrukkelijk zoekt. Tot het tegendeel bewezen wordt, geef ik Martin van Rijn het voordeel van de twijfel.

  4. Ach, het Malieveld….
    Protesterenden die en masse een dag vrijaf nemen om als apen geobserveerd te worden door uitbundig bulderende politieke machthebbers. Om vervolgens als hofnar ingezet te worden voor de zittende pluche- liefhebbers.
    Inderdaad;
    Maak je punt liever op een andere manier.
    Ik was een van de aanwezigen bij het huisartsenprotest tegen de bezuinigingsmaatregelen vorig jaar in de RAI.
    Een slechtere investering in mijn tijd heb ik in mijn leven nog niet gemaakt.

  5. Geachte lezer,
    VVD en PvdA hebben een regeeraccoord gesloten.
    Het was te verwachten dat op de AWBZ bezuinigd zou worden.
    Daarom is mijn advies: ‘Sluit U aan bij een politieke partij van Uw keuze’.
    Ga dus niet naar het Malieveld omdat dat geen zin heeft.
    Vriendelijke groet

  6. Wat een onzin om niet naar het Malieveld te gaan. Alleen al in de veronderstelling dat het toch niet zou helpen. Zijn we zo knock-down geslagen? Zijn we 1989 vergeten? Als je iets volsterkt onfatsoenlijk en beledigend voor veel mensen die langdurige zorg nodig hebben, wilt tegenhouden dan moet je wel opstaan en duidelijk maken, dat de bezuinigingsdrift nooit op zo’n manier ten koste mag gaan van fatsoen en solidariteit. Want de enige drijfveer is grof minder geld uitgeven en vertellen dat de lijnen via de gemeente korter gaan worden. Wie houdt wie voor de gek! Zie jullie op het Malieveld.

  7. Beste bestuurders van Nederland…. laat uw eigen trots om iets te bereiken varen..LUISTER NAAR DE MENSEN VAN DE WERKVLOER ipv uw eigen wil door te drijven tegen de zin in van uw kiezer. Dat is wat ik zie, zowel lokaal als nationaal heb je van die mensen die ondanks alles hun wil doorzetten.. en dat moet ons regeren. Ze weten van te voren dat het mislukt…En ga eens meelopen..zonder pers en camera’s en niet een uurtje maar een volle week… kijken wat u dan zegt.

  8. Elke keer blijkt men weer wegen op te gaan, waarvan nu al de bevolking (via de media; dus niet de media, al claimen ze dat wel) zegt dat die weg geweldige problemen oplevert en vaak heilloos is.
    Ik blijf het herhalen: de zorg bij de gemeente bergt in zich geweldige problemen, fouten en (daar heb je het weer in de zorg) malversaties.
    Wat te denken van het verschil tussen een arme en rijke gemeente bij het verkrijgen van hulpmiddelen en aanpassingen VOOR DEZELFDE KWAAL. Wat te denken van een gemeente die een prestige project belangrijker vind dan die man die een rolstoel nodig heeft. Wat te denken van de ambtenaar die de verstrekking van een hulpmiddel en of aanpassing moet beoordelen en daar de kennis niet voor heeft; gaan de gemeenten met al hun financiele ellende nieuwe (dure) mensen aannemen of omscholen?
    Let op: weer zullen er derden op staan die in het gat springen en met nauwelijks enige bijdrage weer heel, heel veel zorggeld achterover drukken. U kent ze niet? Ga naar Toscaaanse of Quatarse lustoorden en u komt ze tegen.

  9. Zo langzamerhand voel je je als gehandicapte steeds meer een melkkoe. Je moet steeds meer (meer dan verantwoord is), maar mag en krijgt daar steeds minder voor. En hebben ze je uitgemolken, tja dan het liefste naar het slachthuis, maar ja, omdat dat nog net niet kan. Krijg je een (westers)mensonterend plaatsje op ‘water en brood’ en dan nog blijk je exploreerbaar te zijn voor de een of andere ‘hulp biedende organisatie’, die jou hulp biedt, tegen (voor de betreffende organisatie) zeer lucratieve tarieven. Jammer, Nederland en marktwerking gaan helaas niet goed samen. Daarvoor heerst er hier helaas teveel VOC mentaliteit.

  10. Goede morgen Carina,
    Neen, natuurlijk ga ik niet naar het Malieveld om te protesteren. Zoals je zelf al zegt heeft dat geen enkele zin. Daar worden de besluiten niet genomen en zeker niet in aanwezigheid van de zorgverleners die te emotioneel betrokken zijn bij goede zorg voor hun patiënten. Zulke besluiten neem je vanuit de ivorentoren ver weg van emoties.
    Ik denk dat we moeten wachten totdat de actualiteiten rubrieken weer melding gaan maken van onvoldoende kwaliteit in de thuiszorg.
    Terwijl het wel anders kan. Als wijkverpleegkundige bij buurtzorg merk ik dagelijks dat het werkt. Goed gekwalificeerde professionals zorgen ervoor dat je niet alleen bezig ben met een klusje maar de totale mens en zijn omgeving mee neemt in je zorg. Dat scheelt veel geld en onnodig leed bij de patiënt.
    Ik heb vaak te doen met de ouder wordende mens. Ze zien door een veelvoud van wet en regelgeving vaak niet meer waar ze aan toe zijn. Dankzij, of ondanks de ontwikkelingen vanaf 1900 zijn ze nu zo oud geworden. En.. nu kan/mag het niet meer want het geld is op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.