Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw gereedschap

Zorginstellingen in de AWBZ zijn nog lang niet klaar voor de implementatie van zorgzwaartepakketten. Terwijl de tijd begint te dringen, stuntelt eenderde van de aanbieders er lustig op los met het nieuwe registratie- en financieringsinstrument.

Dat constateert ten minste onderzoeksbureau HHM. De bevindingen staan breed uitgemeten op de site van VWS, als wilde het ministerie de aanbieders op deze manier tot spoed manen. Natuurlijk mag VWS het gevoel van urgentie aanzwengelen, maar volgens critici blijft dit een holle frase, zolang het ministerie en de betrokken bestuursorganen zelf nog geen raad weten met het nieuwe gereedschap. Wie de berichtgeving in Zorgvisie volgt, kan wekelijks geweeklaag lezen over slordig rekenwerk, slechte communicatie, ambtelijke vertraging en willekeur bij instanties als de NZa, het CIBG of het CIZ. Een reëel probleem of spreekt hier de aloude refl ex die zorgaanbieders alles wat achter ambtelijke burelen wordt bedacht, doet verketteren? .nl

Natuurlijk wijzen zorgaanbieders graag de vinger naar Den Haag als ze met hun eigen bedrijfsvoering worstelen, maar er lijkt meer aan de hand. Om te beginnen wordt er met de introductie van dbc’s, maatstafconcurrentie en zzp’s veel overhoop gehaald. Dat zet de betrokken bestuursorganen onder grote druk. Daarbij lijkt de nieuwe rolverdeling nog niet goed uitgekristalliseerd. Dat mogen de NZa’s en CIBG’s van deze wereld lekker zelf uitzoeken, want VWS heeft zichzelf in het nieuwe stelsel een rol op afstand toebedacht. Gevolg is wel dat de afhandeling van allerlei reguliere procedures tergend langzaam verloopt. Voor een overheid die hamert op effi ciency en die zelfs met financiële drukmiddelen wil afdwingen, is dit meer dan een imagoprobleem. Als het eigen huis niet snel op orde wordt gebracht, dreigt Klinks efficiencycampagne iedere geloofwaardigheid te verliezen. Voorlopig lijkt VWS het drukker te hebben met het bedenken van weer nieuwe instrumenten. Zo komt er naar verluidt een nieuwe registratie- en fi nancieringssystematiek voor de WMO. Nog meer gereedschap, maar weet iemand hoe het werkt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.