Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Onafhankelijk

De Nederlandse patiëntenbeweging is een typisch polderproduct. Bij allerlei overleggen schuiven cliëntenorganisaties aan, waarna het ministerie van VWS rapporteert dat “in overleg met de cliëntenorganisatie” deze of gene pijnlijke maatregel is genomen.
Onafhankelijk

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is hiervan een exponent. Volgens Trouw is deze organisatie wel erg dicht tegen het ministerie aangekropen: ze voert een lobby voor acceptatie van het elektronisch patiëntendossier (epd) en domotica en ontvangt daarvoor 350.000 euro projectsubsidie van VWS. Directeur Atie Schipaanboord vindt de kritiek onzin: de patiëntenorganisaties zijn al jaren voorstander van het epd en dat moeten ze durven uitdragen, is haar standpunt. Toch wekt de subsidie voor een beleidsdoel van VWS op zijn minst de schijn van dienstbaarheid. Dat erkent ook Schipaanboord in het volgende Zorgvisie-magazine.

Ze wil liever rechtstreekse financiering via de zorgpremie: “Onafhankelijke financiering is nodig, omdat we de schijn tegen hebben.” En dat niet alleen: een organisatie op de VWS-begroting is kwetsbaar voor bezuinigingen.

Dat bezwaar zal voor minister Klink ongetwijfeld minder tellen. Hij wil patiëntenorganisaties juist sterker aan de VWS-begroting binden. Ze moeten meerjarenplannen maken en als die niet in de smaak vallen bij een onafhankelijk – maar onder VWS ressorterend – orgaan, krijgen ze geen structurele subsidie meer. Zij moeten dan hun geld binnenhalen door projecten uit te voeren. Het is een beproefd recept in bijvoorbeeld het welzijnswerk en ontwikkelingssamenwerking.

Het verschil met die twee sectoren is alleen dat cliëntenorganisaties er niet zijn om overheidsdoelen te dienen, maar het belang van patiënten. Vaak gaan die twee samen, maar niet altijd. Het valt te vrezen dat de projectsubsidies vooral zullen gaan naar ambtelijk geformuleerde plannen die naadloos passen in bestaand overheidsbeleid. Acties tegen kabinetsvoornemen zullen minder kans maken op projectfinanciering dan ideeën die de minister aan het hart gaan. Goed voor de minister, maar niet voor de patiënten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

3 REACTIES

  1. Het is volstrekt duidelijk dat de NPCF aan de leiband van het Ministerie van VWS loopt. De 350.000 euro subsidie is hier mede debet aan. Wij zijn voorstander van een vaste afdracht per verzekerde aan volstrekt van medici en overheid onafhankelijke organisaties van slachtoffers van medische fouten. Deze kennen het klappen van de zweep in de gezondheidszorg.
    Deze afdracht kan geschieden via de zorgpremie.
    Helaas betalen de zorgverzekeraars nu aan artsen en ziekenhuizen alle declaraties ook van medische fouten, met grote financiele gevolgen. Een gedeelte van de zorgpremie kan beter besteed worden, zie verder bij SIN-NL.

  2. Lees alle reacties
  3. het mechanisme is heel herkenbaar en het ministerie laadt heel sterk de verdenking op zich het ook inderdaad bewust te gebruiken.
    zoals dat ook door andere departementen gebeurt. want in tegenstelling tot wat Krista lijkt te denken zijn ook welzijnsorganisaties of organisaties voor ontwikkelingssamenwerking doorgaans niet opgezet om overheidsdoelen te dienen, maar juist de motor geweest om hun doelen tot die van de overheid te maken. de overheid, lees het ambtelijk apparaat, weet het echter maar al te vaak zo te draaien, dat uiteindelijk die organisaties het overheidsbeleid uitdragen. en politieke partijen stimuleren dat door organisaties die hen onwelgevallige standpunten innemen of acties uitvoeren te dreigen met het verlies van (structurele) subsidies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.