Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poldersentiment

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Je zou maar in Lelystad wonen en hoogzwanger zijn. Stel dat er iets misgaat, dan is er in je ‘eigen’ ziekenhuis om de hoek geen plaats. Er komt geen noodhospitaal in Lelystad om het tijdelijke gebrek aan operatiekamers in Flevoland op te lossen. Ziekenhuizen in de omgeving nemen de acute zorg over. Dat betekent dus uitwijken naar Almere of Harderwijk.
Poldersentiment

Het ministerie van VWS mag dan wel zeggen dat de acute zorg daarmee goed is geregeld, voor de betrokken burgers is de situatie onrustwekkend. Er komt toch zo’n 20 tot 25 minuten extra reistijd bij. Dat is veel als het om een acute situatie gaat.

De huidige crisis in de IJsselmeerziekenhuizen is funest voor de reputatie van het ziekenhuis. Die was toch al niet al te best. Al enkele jaren bungelt het ziekenhuis onderaan het lijstje van het AD. Duizenden patiënten hebben de afgelopen jaren hun conclusie al getrokken en zijn uitgeweken naar omliggende ziekenhuizen. Het Antoniusziekenhuis in Sneek is nu zelfs al een eigen kliniek begonnen op de stoep van het Dokter J.H. Jansenziekenhuis in Emmeloord om de burgers dichter bij hun huis te kunnen helpen. De recente reputatieschade maakt het voor de concurrent in Sneek wel erg makkelijk.

Twee ziekenhuizen voor ruim 60.000 burgers in Emmeloord is vrij riant. Jan Willem Brinkman, interim-bestuurder bij de IJsselmeerziekenhuizen van 2002 tot 2003, verklaarde in 2004 tegenover Zorgvisie dat het verzorgingsgebied van het ziekenhuis met 150.000 mensen eigenlijk te klein is. Om alle specialismen in de lucht te houden, heb je grotere maatschappen nodig met een verzorgingsgebied van 200.000 mensen. Hij verwachtte dan ook dat er samenwerkingsverbanden met Almere en Harderwijk zouden komen.

In datzelfde interview zegt hij erg veel last te hebben gehad van het ‘poldersentiment’. Het gevoel dat allerlei voorzieningen uit de polder verdwenen, bracht een e-mailstroom richting Tweede Kamer op gang. De druk van de bevolking en de bemoeienis van politiek Den Haag kostte hem een jaar om zijn plannen uit te voeren. De nieuwe interim-bestuurder Norbert Hoefsmit is een gewaarschuwd man. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.